Hlavní obsah

Video: Na sporné základně v separatistické Abcházii zakotvila ruská loď

Bez komentáře: Záběry gruzínské televize Pirveli ukazují stavební činnost v přístavu u města Očamčyra. Rusko zde buduje námořní základnu.Video: facebook/tvpirveli.ge

Ze záběrů je patrné, že plavidlo má na zadní palubě vozidlo nebo kontejner, který má svými rozměry odpovídat protiletadlovému systému Pancir-S1. Tvrzení ale nelze nezávisle ověřit.

Článek

Na černomořské námořní základně v gruzínské separatistické republice Abcházii kotví první větší ruská loď.

Informaci přinesl server Naval News, který zveřejnil i satelitní snímky plavidla a přístavu u asi pětitisícového města Očamčyra. Ten je již domovem řady malých hlídkových člunů ruské tajné služby FSB.

Novým „přírůstkem“ je záchranný remorkér ruského námořnictva, který podle satelitních snímků ještě v červnu kotvil v Novorossijsku v Krasnodarském kraji. Začátkem července se pak objevil právě v Očamčyře.

Ačkoliv jde primárně o podpůrné plavidlo, během probíhající války na Ukrajině nesl tento typ lodi i raketové systémy.

Ze záběrů je patrné, že dané plavidlo má na zadní palubě vozidlo nebo kontejner, který má svými rozměry odpovídat protiletadlovému systému Pancir-S1. Tvrzení ale nelze nezávisle ověřit.

Dohodu o vybudování stálé námořní základny pro svoji flotilu podepsalo Rusko se separatisty loni v říjnu. „Jde o hrubé porušení gruzínské suverenity a územní integrity,“ reagoval tehdy gruzínský ministr zahraničí Ilia Darčiašvili.

Analytici už začátkem roku varovali, že trvalá ruská námořní přítomnost v Abcházii může Moskvě nejen umožnit provádět útoky z gruzínského pobřeží, ale území by se mohlo změnit v legitimní cíl pro případné ukrajinské údery, což by mohlo zatáhnout do konfliktu i Gruzii.

Otevření základny může ovlivnit i mezinárodní obchod v Černém moři. Tbilisi plánuje vybudovat mezinárodní přístav Anaklia těsně u hranice mezi Abcházií a zbytkem Gruzie a chtělo by ho proměnit ve styčné místo obchodu mezi Evropou a Asií. Kavkazské zemi by navíc pomohl omezit obchodní závislost na Rusku.

Doporučované