Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Video: Medveděv ukázal novou mapu Ruska. Chce celou Ukrajinu

Bez komentáře: Animované video, kde ruská trikolóra vyplní území Ruska a postupně přechází k západním hranicím, kde pohltí i celé území Ukrajiny.Video: telegram/medvedev_telegram

Medveděv svou verzi ruských hranic zveřejnil u příležitosti Dne Ruska. Svátek připomíná přijetí deklarace o suverenitě Ruské federace z roku 1990, která snížila vliv sovětského vedení na ruskou vládu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ruský exprezident a současný místopředseda tamní Bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv na svém telegramovém účtu zveřejnil animované video, kde ruská trikolóra vyplňuje území Ruska.

Ruské barvy zaplní i Kurilské ostrovy v Japonském moři, které jsou pod kontrolou Moskvy, ale nárok na ně si činí i Japonsko. Pak trikolóra postupně přechází k západním hranicím, až zaplní i území současné Ukrajiny, a to nejen její východní části, ale i Kyjev a západní regiony, jako jsou Lvovská nebo Ivano-Frankivská oblast.

Medveděv ve svých publikacích často poukazuje na ztrátu ukrajinské státnosti a označuje ji za „bývalou Ukrajinu“ nebo „zemi 404“ – to je číslice, kterou se označuje běžná chyba při načítání internetových stránek, kdy je konkrétní stránka odstraněna a nelze ji nahrát.

Rusko si oficiálně činí nárok na šest ukrajinských regionů –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Krym a Sevastopol, které nelegálně anektovalo už v roce 2014, a Chersonskou, Záporožskou, Doněckou a Luhanskou oblast, jež zahrnulo do své ústavy na podzim 2022. Moskva ale nekontroluje celé území ani jedné z posledních čtyř zmíněných oblastí.

Dmitrij Medveděv, kdysi považovaný za „liberální“ naději pro Rusko, se už od počátku ruské invaze na Ukrajinu profiluje jako kremelský „jestřáb“, tedy zastánce tvrdého přístupu vůči nepříteli.

Proč Putin vyměnil ministra obrany?

Nástup Andreje Bělousova do funkce ruského ministra obrany ukazuje, že Putin se chce soustředit na ekonomické aspekty války. Odcházející šéf resortu Sergej Šojgu ale zřejmě vliv úplně neztratí.

Bývá velmi aktivní na sociální síti Telegram, kde se snaží upoutat pozornost třaskavými výroky. V minulosti sliboval například, že celá Ukrajina bude hořet, pokud Kyjev dostane další zbraně, jindy ujišťoval, že Západ bez reakce přejde jaderný útok proti Ukrajině.

Na začátku června nevládní organizace Mezinárodní federace pro lidská práva (FIDH) podala u Mezinárodního trestního soudu (ICC) žalobu na přední ruské propagandisty kvůli nenávistným projevům, které od nich zaznívají v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu, napsala ruskojazyčná verze BBC.

FIDH sídlící v Paříži chce, aby Mezinárodní trestní soud vydal zatykač na moderátory Vladimira Solovjova, Dmitrije Kiseljova a Margaritu Simoňjanovou, na novináře Komsomolské pravdy Sergeje Mardana, ale také právě na Medveděva.

ICC už loni v březnu vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariju Lvovovou-Bělovovou kvůli deportaci ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska.

Únosy dětí do Ruska

Podle ukrajinské vojenské rozvědky bylo ze země deportováno nejméně 20 tisíc ukrajinských dětí.

Doporučované