Hlavní obsah

Video: Masa bahna zavalila město, Venezuela sčítá oběti

Bez komentáře: Následky víkendových povodní a sesuvů půdy ve Venezuele.Video: EFE, AP

 

Reklama

Venezuelské úřady dál bojují s následky sobotního sesuvu půdy, který zasáhl padesátitisícové město Las Tejerías. Počet obětí už dosáhl 36, dalších více než 60 lidí se nadále pohřešuje.

Článek

Na venezuelské město Las Tejerías ve státě Aragua se o víkendu po silných deštích, které přinesl hurikán Julia, sesula půda. Záběry z místa ukazují všudypřítomné bahno, které pokrývá velké části zaplaveného území. Z břehů se vylilo několik řek.

Las Tejerías leží asi 50 kilometrů od hlavního města Caracasu. Novináři ve městě viděli mnoho zničených domů, zdevastované obchody, nánosy bahna a stromy sesuté z kopců.

Venezuelské úřady uvedly, že sesuv bahna zničil ve městě 317 domů a dalších 750 domů silně poničil, píše agentura AP.

Venezuela porušuje lidská práva

Venezuelské bezpečnostní složky mučí vládní oponenty. Represivní operace tajných služeb a policie podle zprávy mise OSN přímo řídí autoritářský prezident Nicolás Maduro.

Obyvatelé uvedli, že měli jen několik minut na to, aby opustili své domovy. Jeden s postižených José Medina agentuře řekl, že se vše událo velmi rychle. Když měl ve svém domě vodu po pás, uvědomil si, že on i jeho rodina jsou v pasti.

Třiašedesátiletý muž proto otočil ledničku na bok, otevřel dvířka a použil ji jako člun pro svou vnučku, ledničky se zároveň on i jeho manželka přidržovali. Medina popsal jejich přežití jako „zázrak“.

„Jsem šťastný, že jsme naživu, ale také smutný,“ řekl stavební dělník v důchodu, který přišel o domov a všechny své věci.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v neděli vyhlásil třídenní smutek za oběti. Záchranáři mezitím dál pokračují v hledaní přeživších.

Reklama

Doporučované