Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Video: Kamery i ukrajinské barvy. Rusové hledají cesty, jak ochránit své drony

Bez komentáře: Ruský dron maskovaný za ukrajinský. Video: X.com/sternenko

Inovace byla objevena, když Ukrajinci sestřelili ruský průzkumný bezpilotní letoun, pravděpodobně model ZALA 42, vybavený miniaturní zpětnou kamerou připojenou k zařízení na zakázku od ruského výrobce.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na Ukrajině přibývá důkazů o vzdušných soubojích mezi ruskými a ukrajinskými drony. Operátoři obou stran souboje cíleně trénují, zároveň řeší, jak předejít momentu překvapení.

Při útocích se používá jednoduchá technika taranu, tedy úmyslné srážky. Bezpilotní stroj se obvykle k nepříteli přiblíží seshora, což má několik výhod.

Pozornost druhého operátora se obvykle pochopitelně soustředí dolů, na zem. Drony navíc téměř nikdy nejsou vybaveny kamerami tak, aby sledovaly prostor nad sebou nebo za sebou.

Při útoku shora je také větší pravděpodobnost zásahu rotorů dronu, a tedy jeho pádu. A je i vyšší pravděpodobnost přežití vlastního stroje, protože spodní část dronů bývá vybavena pro přistání či možnost pádu.

Ruští operátoři bezpilotních letounů proto měli na své stroje začít instalovat zpětné kamery, aby čelili ukrajinským FPV dronům, napsal server Kyiv Post s odkazem na vyjádření Serhije „Flashe“ Beskrestnova, ukrajinského vojenského konzultanta specializujícího se na elektronický boj.

Drony proměnily válku

Zbraň, která na začátku války na Ukrajině prakticky neexistovala, už po druhém roce platí takřka za jeden z jejích symbolů. Ač patří na frontě k tomu nejlevnějšímu, průběh bojů dokážou malé kamikadze drony zásadně měnit.

Inovace byla objevena, když Ukrajinci sestřelili ruský průzkumný bezpilotní letoun, pravděpodobně model ZALA 42, vybavený miniaturní zpětnou kamerou připojenou k zařízení na zakázku od ruského výrobce.

Podle odborného serveru Defense Express zařízení umožňuje monitorovat zadní část dronu a potenciálně tak odhalit blížící se hrozby, jako jsou nepřátelské stroje.

Defense Express však pochybuje o účinnosti této taktiky a poukazuje na to, že průzkumné drony nejsou stavěny pro vzdušnou agilitu. Stroje tak nemohou provádět akrobacii jako stíhací letouny.

Zatímco užitečnost kamerové úpravy zůstává nejistá, odborný server upozorňuje na to, s jakou rychlostí ruské síly zavedly protiopatření proti útokům.

Obě strany se snaží přijít na to, jak zmást nepřítele a předejít případný vzdušným soubojům. Ukrajinský aktivista a fundraiser Serhij Stěrněnko zveřejnil na svém účtu na sociální sítí X video, kde je vidět ruský bezpilotní letoun ZALA maskovaný černou barvou a označený ukrajinským zbarvením.

Maskovaný bezpilotní stroj zachytil ukrajinský dron, který na stroj následně zaútočil.

Doporučované