Hlavní obsah

Video: Jih Islandu zaplavila ledovcová povodeň

Ledovcová povodeň na jihu Islandu zaplavila okružní silnici.Video: ruv.is

Povodeň způsobená odtáváním ledovců o víkendu zaplavila okružní silnici na jihu Islandu. Voda zároveň poškodila jeden z konců tamního mostu.

Článek

Ledovcová povodeň na jihu Islandu v sobotu zaplavila okružní silnici, velké množství vody také uvolnilo a roztrhlo nedaleký most. Píše o tom agentura Reuters s odvoláním na islandský meteorologický úřad. „Je jasné, že jde o neobvykle rozsáhlou povodeň,“ popsal úřad. Záplava si nevyžádala žádné oběti ani zranění.

Letecké záběry pobřežní stráže na veřejnoprávní televizi RUV ukázaly rozsáhlou rovnou plochu neobydlené země pokrytou bahnitou vodou, zatímco jiné video ukázalo příval vody, který se řítil pod mostem na dálnici.

Podle internetových stránek islandské silniční správy byla kvůli povodni uzavřena silnice z pobřežního města Vík jižně od ledovce Mýrdalsjökull do města Kirkjubæjarklaustur, vzdáleného asi 70 kilometrů na východ.

Ledovcové povodně jsou jevem, který je často spojován právě s Islandem. Vznikají odtáváním ledu, které se může velice rychle změnit ve vodní pohromu.

Související témata:

Doporučované