Hlavní obsah

Video: Jeden dron stačil na ruský vrtulník, tvrdí Ukrajinci

Bez komentáře: Záběry ze střetu ukrajinského dronu a ruského vrtulníku. Video: X.com/ChristopherJM

O zničení vrtulníku už dříve informoval vojenský portál Militarnyi, a to s tím, že Rusové ztratili v Kurské oblasti i cenný vrtulník Ka-52, který Moskva začala uvádět do provozu teprve v roce 2010.

Článek

„Jedinečná speciální operace v dějinách války.“ Tak Ukrajinci podle reportéra Christophera Millera z Financial Times označují sestřelení ruského vrtulníku dronem během operace v Kurské oblasti.

Miller na platformě X sdílel video, které má ukrajinský bezpilotní letoun pronásledující ruský stroj Mil Mi-28 zachycovat. Podle jeho informací za akcí stojí speciální jednotky bezpečnostní služby SBU.

O zničení vrtulníku už dříve informoval vojenský portál Militarnyi, a to s tím, že Rusové ztratili v Kurské oblasti i cenný vrtulník Ka-52, který Moskva začala uvádět do provozu teprve v roce 2010 a během války na Ukrajině se jí osvědčil.

Dobrovolníci, kteří pomáhají provozovat účet GeoConfirmed, jenž lokalizuje místa bojů a spolupracuje i s investigativním serverem Bellingcat, pak uvedli, že k incidentu došlo u obce Nižnij Klin. Kdy bylo video pořízeno, nelze nezávisle ověřit.

Není to první případ, kdy se Ukrajině údajně podařilo pomocí dronů úspěšně zaútočit na nepřátelský vrtulník.

V červenci ruští vojenští blogeři uvedli, že Ukrajina sestřelila v Doněcku vojenský vrtulník Mi-8 za pomoci dronů, uvedl například odborný server The Warzone. Jeho sestřelení potvrdil i ruský telegramový kanál FighterBomber, který se věnuje problematice vojenství a mívá v tomto prostředí dobré zdroje.

Útok na Kurskou oblast

Proč ukrajinské síly zaútočily? A proč právě teď? Přečtěte si podrobnou analýzu Matouše Lázňovského, autora série Zprávy z bojiště, kde Seznam Zprávy pravidelně rozebírají vývoj války na Ukrajině.

Jak ukrajinský útok vnímají Rusové žijící v Kurské oblasti?

Související témata:
Vrtulník Mil Mi-28
Vrtulník Kamov Ka-52

Doporučované