Hlavní obsah

Video: Izraelská armáda nasadila do boje proti Hizballáhu i katapulty a luky

Bez komentáře: Izraelská armáda pomocí katapultu vrhá zápalné projektily na libanonskou stranu. Video: twitter/manniefabian

Izraelská armáda uvedla, že katapult byl vyroben místními jednotkami v reakci na rostoucí hrozbu útoků ze strany Hizballáhu, ale není široce používán.

Článek

Íránem podporované libanonské hnutí Hizballáh a Izrael na sebe přerušovaně útočí od začátku konfliktu v Pásmu Gazy, v poslední době jsou však střety výrazně intenzivnější.

Izraelští vojáci do boje nasadili i zbraně, které odpovídají spíše výbavě středověkých válečníků, jak upozornil například server Times of Israel.

Ve čtvrtek se na sociální síti X objevily záběry, jak izraelští vojáci využívají k odpálení zápalných bomb přes hranici katapult. Na dalším videu, které sdílel například izraelský novinář Emanuel Fabian, je vidět vojáka s lukem a hořícím šípem.

Zpočátku se spekulovalo, že jde o žert, velení izraelské armády nicméně uvedlo, že vybavení skutečně používá, a to k zapalovaní husté vegetace na libanonské straně hranice. Ta útočníkům skýtala úkryt a umožnila se jim dostat co nejblíž k izraelským hranicím. Podle serveru Israel Hayom používají vojáci i Molotovovy koktejly.

Izraelská armáda dodala, že katapult byl vyroben místními jednotkami v reakci na rostoucí hrozbu útoků Hizballáhu, ale není široce používán.

Využití těchto zbraní naznačuje, že použití konvenčnějších, moderních prostředků je pro dosažení stejného cíle příliš drahé.

Katapult ovšem v moderní válce není žádná novinka. Trebuchety používaly i syrské milice k odpalování Molotovových koktejlů proti nepřátelským pozicím během občanské války.

Poslechněte si 5:59

Na Blízkém východě nabírá na síle snaha přimět Izrael a Hamás k uzavření příměří. Zároveň se ale vyostřuje situace na severních hranicích Izraele, kde se izraelská armáda střetává s ozbrojenci Hizballáhu. Hrozí další konflikt? A jaké jsou teď šance na konec bojů v Pásmu Gazy?

Související témata:
středověký prak

Doporučované