Hlavní obsah

Video: Havajská sopka Kilauea se opět probudila

Bez komentáře: Sopka Kilauea na ostrově Havaj předvedla erupci.Video: AP

Kilauea je jedním z nejaktivnějších vulkánů na světě. K erupci došlo v odlehlé lokalitě, místní starosta uvedl, že „absolutně žádný majetek není ohrožen“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sopka Kilauea, která se nachází v uzavřené oblasti Havajského sopečného národního parku, o sobě dala v pondělí opět vědět.

Podle úředníků na Velkém ostrově nicméně erupce nepředstavuje bezprostřední hrozbu pro lidské životy nebo kritickou infrastrukturu, informoval web CBS News.

Havajská vulkanická observatoř varovala po druhé hodině ranní místního času (pondělí odpoledne SELČ) před erupcí sopečného popela do atmosféry s tím, že by popel mohl poškodit letadla.

„Veškerá aktivita se odehrává na území národního parku Hawaii Volcanoes. Žádné obce nejsou ohroženy lávou, ačkoli v některých oblastech může dojít ke zvýšenému výskytu plynů,“ uvedla observatoř na síti X.

O šest hodin později, tedy krátce před půl devátou ráno, observatoř upřesnila, že erupce představuje menší hrozbu, než se očekávalo, a že dojde jen k malé nebo žádné emisi popela.

Záře viditelná na záběrech z webové kamery naznačovala, že z trhlin vytéká láva, uvedla observatoř. Později, v časném ranním světle, to potvrdila americká geologická služba U.S. Geological Survey (USGS), která pořídila letecký snímek lávy.

Mitch Roth, starosta Velkého ostrova (Big Island, pozn. red.), uvedl, že místní obyvatelé jsou na to, že v parku dochází k erupcím, zvyklí. „Lidé si musí uvědomit, že se to stalo na jednom z nejbezpečnějších míst, kde se to mohlo stát. Absolutně žádný majetek není v ohrožení,“ řekl.

Sopka Kilauea patří mezi nejaktivnější vulkány na světě. V roce 2019 série zemětřesení a velká erupce Kilauey přivodily zkázu stovkám domů a živností. Poslední erupce na sopce Kilauea proběhla v září 2023 a trvala týden, uvádí USGS. Oblast kolem sopky je kvůli nebezpečí od roku 2008 uzavřená pro veřejnost.

Související témata:

Doporučované