Hlavní obsah

Video: Cesta u Vuhledaru se změnila ve hřbitov ruské vojenské techniky

Bez komentáře: Záběry zničené ruské techniky nedaleko Vuhledaru. Video: X.com/Rob Lee

Větší množství techniky a motorek ztratila ruská armáda při dalším neúspěšném útoku na Vuhledar. Město nedaleko okupovaného Doněcku se ruské jednotky snaží opakovaně dobýt od začátku invaze.

Článek

Ukrajinský Vuhledar je známý neúspěšnými ruskými ofenzivami z přelomu let 2022 a 2023. 

Obsazení města by Moskvě pomohlo bezpečně používat železnici vedoucí z Doněcku na jih Ukrajiny a získat tak další logisticky výhodnou trasu. Většina snah o útok přímo na Vuhledar ovšem dopadla katastrofálně a stála i místo ruského generála Rustema Muradova.

Nyní sociálními sítěmi koluje video 72. samostatné mechanizované brigády, které ukazuje další útok obrněnců v okolí kdysi 14tisícového města nedaleko Doněcku. Kromě zničené vojenské techniky je vidět i velké množství ohořelých motocyklů.

Záběry, jejichž autenticitu ovšem nelze ověřit, zveřejnil například respektovaný vojenský analytik Rob Lee z amerického think tanku Foreign Policy Research Institute.

„Díky úsilí ‚černých kozáků‘ ze 72. samostatné mechanizované brigády se ‚silnice zuřivosti‘ u Vuhledaru pro ruské jednotky změnila ve skutečné vražedné pole,“ napsal v pondělní na svém účtu na Telegramu ukrajinský novinář Jurij Butusov.

„Mezi hřbitovem nepřátelských obrněných vozidel přitahuje pozornost i značný počet motocyklů, které naši vojáci zničili. Nepřátelské velení je vyslalo do bitvy spolu s těžkou technikou. To znamená, že záměrně vrhali lidské síly bez jakékoli šance na přežití,“ dodal.

Zprávy z bojiště

V poslední době se v mnoha oblastech situace na frontové linii postupně vyrovnává. Ruské síly úspěšněji tlačí jen na menším počtu míst linie a ukrajinská armáda postupně řeší některé své velké problémy.

Motorky se na frontě využívají například pro doručování zásob do předsunutých pozic, ale také k napadání nepřátelských pozic či evakuaci raněných. Výjimkou není ani střelba zpoza motocyklů položených na zemi.

Využití přímo v boji je nicméně velmi často spojeno s vysokými ztrátami. Motocykly jezdce nijak neochrání před dronem, šrapnely ani střelbou, ruské jednotky ale spoléhají hlavně na rychlost a překvapení.

Ukrajinské zdroje tvrdí, že podle současných vojenských manuálů mají ruští velitelé počítat s tím, že útočné roty na frontě mohou působit v průměru dva dny. Pak už jednotka není bojeschopná (rota v ruské armádě mívá v případě pěchoty kolem stovky mužů, ale existují i menší, takže není přesně jasné, o kolik mužů má jít, pozn. red.).

Doposud zůstává Vuhledar v ukrajinských rukou. Není však pochyb, že Rusko se bude dál snažit dobýt město.

Doporučované