Hlavní obsah

Video: Americkou Alabamu a Georgii zasáhlo tornádo, úřady hlásí mrtvé

Bez komentáře: Záběry škod ze státu Alabama, který zasáhlo tornádo.Video: AP

 

Reklama

Nejméně sedm lidí přišlo o život v jihovýchodních státech USA, jimiž se ve čtvrtek prohnalo tornádo.

Článek

Přírodní živel za sebou nechal rozsáhlé škody, včetně zničených domů, převrácených aut a popadaných stromů, píše agentura AP.

Ředitel krizových služeb v alabamském okrese Autauga Ernie Baggett AP sdělil, že šest lidí zahynulo v několika domech v lokalitě Old Kingston. Dodal, že nejméně 12 zraněných bylo převezeno do nemocnice a že nemá bližší informace o jejich zdravotním stavu, shrnuje ČTK.

Tornádo podle Baggetta na 32 kilometrech poškodilo až 40 domů ve dvou zemědělských komunitách. Okres Autauga se nachází zhruba 66 kilometrů na severovýchod od města Selma.

V Selmě živel poškodil cihlové domy a převracel auta a dopravní značky. Starosta města James Perkins uvedl, že v Selmě nebyly hlášeny oběti na životech a že úřady vyhodnocují rozsah škod.

Poznamenal, že řada lidí byla zraněna, a upozornil na popadané stožáry elektrického vedení, které představují bezpečnostní riziko pro obyvatele města. V Selmě je také vyhlášen noční zákaz vycházení.

Podívejte se

Počasí na západním pobřeží Spojených států způsobilo rozsáhlé záplavy a sesuvy půdy. Guvernér Kalifornie Gavin Newsom varoval, že „to nejhorší mají obyvatelé státu teprve před sebou“.

Sedmou obětí bouře je člověk, na jehož auto spadl strom v okrese Butts ve státě Georgia. V témže okrese jihovýchodně od Atlanty podle úřadů bouře vykolejila nákladní vlak. V některých okrese je rovněž vyhlášen zákaz vycházení. Místní úřady uvedly, že několik lidí zůstalo uvězněných v obytném domě, na který se zřítil strom.

V Georgii v pátek zavřely také školy, které dohromady navštěvuje asi 90 tisíc studentů. Podle CNN bylo bez proudu v Alabamě, Georgii, Tennessee a Karolíně téměř 140 tisíc odběrných míst sledovaných monitorovacím serverem PowerOutage.

Výstraha před tornády stále platí v Georgii, v Jižní a Severní Karolíně.

Reklama

Doporučované