Hlavní obsah

Video: Americké molo v Gaze je mimo provoz. Kvůli počasí

Bez komentáře: Záběry poškozeného mola, které bude převezeno do izraelského přístavu Ašdod k opravě. Video: twitter/sentdefender, AP

Molo je podle agentury AP jedním z mála způsobů, jak se dostávají jídlo, voda a další potřebné zásoby do Pásma Gazy. K jeho provozu jsou ale nutné velmi dobré podmínky na moři.

Článek

Američany vybudované provizorní molo, přes které se dostává humanitární pomoc do Pásma Gazy, bude kvůli poškození odtaženo do izraelského přístavu Ašdod, kde ho čeká oprava. Poškození dokládají i satelitní snímky společnosti Maxar. Opravy potrvají více než týden, uvedl Pentagon podle agentury AP a americké televize CNN.

K poškození došlo kvůli špatnému počasí v předchozích dnech. Provizorní molo nazvané Joint Logistics Over the Shore (JLOTS) vyžaduje k provozu velmi dobré mořské podmínky.

CNN upozorňuje, že JLOTS může být bezpečně provozován pouze v maximálně třímetrových vlnách a větru o rychlosti menší než přibližně 24 km za hodinu. Kvůli špatnému počasí a rozbouřenému moři se o několik týdnů zdrželo i samotné vybudování mola.

Většinu pobřeží Pásma Gazy tvoří pláže a je tam jen málo míst, kde by mohly zakotvit větší lodě bez nutnosti prohloubit dno. V severní části území se nachází malý rybářský přístav, který však není vhodný pro velké lodě. Na jihu poblíž města Chán Júnis se pak nachází dlouhé molo vybíhající do moře rovněž využívané rybáři.

V následujících dvou dnech bude molo odtaženo do Ašdodu k opravě, následně se vrátí na své místo na pobřeží Pásma Gazy, uvedla mluvčí amerického ministerstva obrany Sabrina Singhová.

Mluvčí dodala, že povětrnostní podmínky v oblasti nevytvořily „optimální prostředí“ pro rozmístění mola, ale že představitelé obrany jsou i nadále přesvědčeni, že bude brzy opět v provozu, píše BBC.

„Počasí nedokážu předpovědět, ale věříme, že vzhledem k ročnímu období budeme schopni toto molo znovu zakotvit.“

Humanitární pomoc se přes něj začala k Palestincům dostávat zhruba v polovině května. OSN od té doby přes molo dopravila do Gazy 137 humanitárních kamionů, což odpovídá asi 900 tunám pomoci, cituje ČTK mluvčího Světového potravinového programu (WFP).

Daniel Dieckhaus, ředitel amerického týmu USAID, ve čtvrtek řekl novinářům, že na Kypru čekají „tisíce a tisíce tun“ pomoci, která má být dopravena námořním koridorem. Tyto zásilky jsou však nyní pozastaveny kvůli poškozenému molu.

Molo je podle AP jedním z mála způsobů, jak se dostávají jídlo, voda a další potřebné zásoby do Pásma Gazy. Podle odborníků však pomoc přepravovaná loděmi nemůže nahradit či vykompenzovat pomoc přepravovanou po silnicích.

Doporučované