Hlavní obsah

Videa z festivalu Pohoda: Fanoušci zachytili, jak bouřka cupovala stany

Video, které těsně po bouřce pořídil jeden z účastníků festivalu. Video: Matěj Pavlík, Seznam Zprávy

aktualizováno •

Záběry, které pořídili účastníci hudebního festivalu Pohoda, ukazují, jaké škody bouřka na místě zanechala.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Organizátoři slovenského hudebního festivalu Pohoda po páteční silné bouři předčasně ukončili letošní ročník. Oznámili to v sobotu ráno na sociálních sítích. Silný vichr provázející bouřku shodil jeden z velkých stanů a další poničil. Slovenské záchranné služby uvedly, že celkem bylo zraněných 12 lidí, všichni z nich lehce.

„Po důsledném zvážení časových možností kontroly bezpečnosti festivalových staveb jsme se rozhodli, že Pohodu 2024 musíme ukončit,“ píše se v prohlášení organizátorů festivalu. Kontrola podle nich může trvat až 24 hodin, což jim znemožňuje pokračovat v programu. Festival, který začal ve čtvrtek, měl původně trvat do soboty.

„Na místě záchranáři doteď ošetřili 12 lehce zraněných osob a následně osm z nich převezli do nemocnice v Trenčíně, čtyři do Považské Bystrice. Šlo převážně o úrazy hlavy a horních končetin,“ informovalo v pátek krátce před půlnocí operační středisko záchranné zdravotní služby.

Organizátoři čelí kritice, že situaci nezvládli a účastníky včas nevarovali. „Ve chvíli, kdy vyzvali diváky (tisíce), aby se schovali do aut, zbývalo pět minut do ‚apokalypsy‘. Ptali jsme se před koncertem a produkční odpověděla, že se to snad v okolních horách roztrhá,“ popsala například Iva Pazderková, která na akci koncertovala s Pražským výběrem (více čtěte ZDE). Samotná kapela ale vidí situaci jinak. „K tomu, co se v pátek na festivalu událo, chceme jasně uvést, že pořadatel udělal z našeho pohledu maximum pro to, aby následky ničivé bouřky byly co možná nejmenší. Byli jsme organizátory včas instruováni, co přesně dělat, kam se schovat, abychom byli vystaveni co možná nejmenšímu nebezpečí,“ napsal Pražský výběr na svém facebookovém profilu.

Silná bouře, která se přehnala přes západ Slovenska, shodila stan Slovenské spořitelny, kde se v tu dobu podle svědků nacházely desítky až stovky účastníků, píše server aktuality.sk. Na místě zasahovali zdravotníci i hasiči, po lidech pod plachtou pátrali se psem i termokamerou.

Aktualizace: do textu jsme přidali oficiální vyjádření skupiny Pražský výběr.

Související témata:

Doporučované