Hlavní obsah

Více než třetina mladých Italů chce podle průzkumu zemi opustit

Foto: santypan, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Příslušná studie varuje před očekávaným populačním úbytkem a demografickým poklesem v Itálii. V březnu statistický úřad oznámil, že počet narozených dětí v roce 2023 klesl na 379 000, což je rekordně nízká hodnota.

Článek

Více než třetina dnešních italských teenagerů plánuje v pozdějším věku svou vlast opustit. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů italského statistického úřadu Istat, podle nějž mají mladí lidé v Itálii obavy z budoucnosti. Celkový počet obyvatel Itálie klesl na 59 milionů.

Mezi respondenty ve věku od 11 do 19 let se chce přibližně 34 procent přestěhovat v dospělém věku do zahraničí oproti 45 procentům těch, kteří chtějí zůstat v Itálii. Prozatím nerozhodnutých je 21 procent, uvedl italský statistický úřad, který data pro svůj výzkum sbíral v roce 2023.

Mladí Italové přemýšlejí, že by emigrovali nejčastěji do Spojených států, a to ve 32 procentech případů. Dalšími cíli jsou Španělsko a Británie.

Itálie, která se potýká s poklesem porodnosti a odchodem mladých lidí do zahraničí, tak může čelit zásadnímu úbytku lidského potenciálu a měla by podle statistického úřadu mladým lidem nabídnout „odpovídající životní příležitosti“. Údaje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ukazují, že reálné mzdy v Itálii za posledních 30 let vzrostly pouze o jedno procento, zatímco v jiných zemích OECD se průměrně zvýšily o 32,5 procenta.

Podle dat unijního statistického úřadu Eurostat má Itálie také nejnižší míru zaměstnanosti v EU, která činí pouze přibližně 66 procent. Nejvyšší míra zaměstnanosti v EU je 83,5 procenta v Nizozemsku. Unijní průměr byl loni 75,3 procenta, v České republice to bylo 81,7 procenta.

V porovnání s podobnou studií italského statistického úřadu Istat z roku 2021 počet mladých lidí obávajících se budoucnosti stoupl o 5,5 procentního bodu.

Doporučované