Hlavní obsah

Vévodkyně Meghan promluvila o svém boji s psychickými problémy

Foto: lev radin, Shutterstock.com

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu Harry a Meghan.

Vévodkyně ze Sussexu v neděli otevřeně promluvila o svých problémech s psychickým zdravím a dřívějších myšlenkách na sebevraždu. Doufá, že tak pomůže ostatním.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V rozhovoru pro americkou televizní stanici CBS vévodkyně ze Sussexu promluvila o svých problémech s duševním zdravím, informuje zpravodajský server The Guardian.

„Když si projdete jakoukoli úrovní bolesti nebo traumatu, věřím, že součástí naší cesty k uzdravení - určitě součástí té mé - je schopnost být o tom opravdu otevřený,“ řekla Meghan ve společném rozhovoru se svým manželem, princem Harrym.

Již před třemi lety prozradila Meghan v rozhovoru s Oprah Winfreyovou, že v době, kdy pracovala v královské rodině, přemýšlela o tom, že si vezme život. Uvedla, že doufá, že svým vyjádřením pomůže ostatním. Dodala, že se tehdy styděla o tom mluvit. „Ale věděla jsem, že kdybych to neřekla, tak to udělám… a prostě jsem už nechtěla být naživu. To byla jasná, skutečná, děsivá a neustálá myšlenka,“ dodala.

„Nikdy jsem se o své zkušenosti ještě ani pořádně nezmínila. Ale myslím, že bych nikdy nechtěla, aby se tak cítil někdo jiný. A nikdy bych nechtěla, aby někdo jiný dělal takové plány,“ uvádí o tři roky později Meghan v rozhovoru pro CBS.

Manželský pár nedávno spustil ve spolupráci se svou nadací Archewell Foundation Parents’ Network (Rodičovská síť), která má poskytnout online komunitu a prostředky pro boj proti nebezpečí sociálních médií. Kampaň No Child Lost to Social Media (Žádné dítě ztracené sociálním sítím) vznikla po dvouletém pilotním programu s rodinami, jejichž děti pocítily škodlivé účinky sociálních sítí.

„Pokud to, co jsem překonala, někoho zachrání, nebo někoho povzbudí, aby se na ně opravdu podíval a nepředpokládal, že když člověk vypadá dobře, je všechno v pořádku, pak to stojí za to. Za to klidně vezmu nějakou tu ránu,“ vysvětluje Meghan své rozhodnutí promluvit o svých zkušenostech.

Princ Harry dodal, že zármutek, který rodiny z pilotního programu postihl, se může stát komukoli. „Vždycky mluvíme o tom, že za starých časů, když byly vaše děti pod vaší střechou, věděli jste, co dělají. Alespoň byly v bezpečí, ne? A teď mohou být ve vedlejším pokoji na tabletu nebo na telefonu a mohou se pouštět do těchto králičích děr. A než se nadějete, do 24 hodin si mohou vzít život.“

Podle Meghan by se lidé měli zamyslet a říct si: „Co kdyby to byla moje dcera? Co kdyby to byl můj syn? Můj syn nebo moje dcera, kteří přijdou domů, kteří jsou radostní, které miluji, a jednoho dne, přímo pod mou střechou, se celý náš život změní kvůli něčemu, co bylo zcela mimo naši kontrolu?“

Doporučované