Hlavní obsah

Většina Francouzů si myslí, že jejich současný demokratický systém nefunguje

Foto: Úřad francouzského premiéra

Nejmladší a nejstarší premiér Francie. Odcházející Gabriel Attal a nastupující Michel Barnier, 5. září 2024.

Údaje vychází z průzkumu ústavního orgánu ESEC, který radí francouzské vládě a parlamentu. V něm mimo jiné 23 % dotázaných řeklo, že pro ně demokracie není nejlepším politickým systémem.

Článek

Většina obyvatel Francie si myslí, že současný demokratický systém Páté Francouzské republiky nefunguje. Vychází to z průzkumu poradního orgánu vlády, který také poukázal na přetrvávající nedobrou náladu v zemi po letních parlamentní volbách, píše Reuters.

Průzkum provedla agentura Ipos pro Hospodářskou, sociální a environmentální radu (ESEC), ve středu ho zveřejnil deník Le Parisien. Padesát jedna procent respondentů v něm uvedlo, že „pouze silná moc“ může ve Francii zaručit právo a pořádek.

Z průzkumu ústavního orgánu ESEC, který radí francouzské vládě a parlamentu, rovněž vyplynulo, že 23 % dotázaných se domnívá, že „demokracie není nejlepším politickým systémem“, který se v současnosti nabízí.

Výsledky přichází několik měsíců po té, co se Emmanuel Macron rozhodl rozpustit parlament a uspořádat v červnu a červenci nové volby. Ty ale nepřinesly jasného vítěze a jeho centrický tábor ztratil vliv.

Krajně pravicové Národní shromáždění (RN) Marine Le Penové získalo v prvním kole nejvíce hlasů. V druhém kole ale prohrálo s levicovou koalicí Nová lidová fronta. Ani jeden z bloků však nezískal absolutní většinu.

V září pak Macron jmenoval novým premiérem Michela Barniera z konzervativních Les Républicains (LR).

Doporučované