Hlavní obsah

Venezuelská vláda ruší desítkám lidí pasy

Foto: Profimedia.cz

Protesty proti výsledkům prezidentských voleb ve Venezuele.

Nejméně čtyřiceti lidem, většinou novinářům a lidskoprávním aktivistům, byly ve Venezuele bez vysvětlení zrušeny cestovní pasy.

Článek

Od chvíle, kdy prezident Nicolás Maduro oznámil své vítězství ve volbách, zrušila Venezuela platnost pasů desítkám novinářů a aktivistů. Podle organizací na ochranu práv to je součást sílící represivní kampaně proti odpůrcům autoritářského prezidenta, napsal v sobotu deník Financial Times (FT) s odvoláním na caracaskou skupinu pro ochranu práv Laboratorio de Paz.

Ta varovala, že počet lidí, kterým byly zrušeny pasy, je pravděpodobně mnohem vyšší. Venezuelané totiž mají strach tyto případy ohlašovat, uvedl web FT, podle něhož úřady zabavovaly pasy lidem, kteří se pokoušeli nastoupit do letadla na hlavním letišti v zemi.

Na rozdíl od vraždy nebo mučení, které mají vyšší politické náklady, vláda zjistila, že odebrání pasu je účinný způsob, jak s minimálním úsilím neutralizovat a utlumit kritické hlasy, uvedl deník s odvoláním na Rafaela Uzcáteguiho, spoluředitele skupiny pro práva.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v červenci opět vyhrál volby, ale už před sčítáním hlasů panovaly v zemi obavy, že budou volby zmanipulované. Opozice, jež vyzvala voliče, aby na průběh sčítání dohlíželi, výsledky odmítá.

Doporučované