Hlavní obsah

Velvyslanec v Česku: Ukrajina nebude muže v branném věku nutit k návratu

Foto: FB/Ambasada Ukrainy w Rzeczypospolitej Polskiej/Посольство України у Польщі

Ukrajinský velvyslanec v Česku Vasyl Zvaryč.

Ukrajina, která přes dva a půl roku čelí ruské invazi, je vůči armádě agresora dlouhodobě ve výrazné početní nevýhodě a snaží se k návratu přesvědčovat Ukrajince žijící v zahraničí.

Článek

Ukrajina nebude muže v branném věku nuceně navracet do vlasti, řekl ve čtvrtek v Rádiu Svoboda ukrajinský velvyslanec v Česku Vasyl Zvaryč.

„Ujišťuji, že nejde o žádná donucovací opatření k návratu Ukrajinců, zejména těch v branném věku, na Ukrajinu,“ prohlásil.

Motivací by podle něj mělo být svědomí každého ukrajinského občana a ukrajinské vedení je přesvědčené, že povinností každého Ukrajince bez ohledu na to, kde žije, je bránit vlast. „Úkolem státu je vytvořit občanům, kteří chtějí bránit svůj stát, všechny podmínky pro návrat.“

Politici v Česku na jaře vedli debaty o možnostech návratu Ukrajinců v branném věku do vlasti, jde o desítky tisíc lidí. Možnosti státu jsou však v této věci omezené. Český ministr zahraničí Jan Lipavský dal najevo, že Praha nepodporuje ty, kteří se chtějí vyhnout odvodové povinnosti. Jde o muže ve věku od 18 do 60 let.

Doporučované