Hlavní obsah

Velký únik ropy v Manilském zálivu, tajfun převrátil průmyslové plavidlo

Foto: Profimedia.cz

Snímek pořízený a zveřejněný 25. července 2024 tchajwanskou pobřežní stráží ukazuje nákladní loď Iriana plující pod vlajkou Indonésie, která uvázla poblíž pobřeží v okrese Pingtung během tajfunu Gaemi.

Filipíny a Tchaj-wan bičuje tajfun Gaemi. Filipínské úřady spěchají s likvidací ropné skvrny z převrácené lodi. Tchajwanští záchranáři mezitím pátrají ve vodách u jižního pobřeží po devíti členech posádky jiné potopené lodi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tchaj-wan se potýká s následky bouří a tajfunu Gaemi, který ve středu dorazil na jeho východní pobřeží a měl by se během čtvrtka přesunout na čínskou pevninu.

Jak na svých stránkách uvádí britská stanice BBC, kvůli nepříznivému počasí se převrátila loď plující pod vlajkou Tanzanie, která kotvila u jižního Tchaj-wanu. Členové posádky, kterých bylo devět, se stále pohřešují.

Tchajwanská pobřežní stráž uvedla, že počasí je příliš špatné na to, aby mohly zahájit pátrací a záchrannou operaci s cílem najít pohřešované. Úřady však vyslaly helikoptéru Black Hawk, aby je hledala.

Údaje tchajwanské centrální meteorologické správy informují, že během 14 hodin, počítaných do čtvrtečního dopoledne, spadlo v některých částech ostrova více než tisíc milimetrů srážek. Konkrétně se jedná o Chiayi (1073 milimetrů), Kaohsiung (1352 milimetrů), Pingtung (1256 milimetrů) a Yilan (1250 milimetrů).

Bouře přinesla vytrvalý déšť také na Filipíny, kde se poblíž Manily převrátil tanker mířící do Iloilo a převážející téměř 1,5 milionu litrů průmyslového paliva. Tanker po sobě zanechal ropnou skvrnu o délce téměř čtyř kilometrů. Silné vodní proudy přenáší palivo směrem na severovýchod.

Dopad by mohl být kolosální. Drsné počasí komplikuje snahy o úklid vylitého paliva. Dle odborníka na environmentální vědy z Mindanao State University Hernanda Bacose, jehož citovala BBC, se jedná o „třetí stupeň, nejvyšší stupeň v našem národním plánu pro případ úniku ropy“.

Úřady se obávají, že pokud se nepodaří šíření skvrny včas zastavit, mohlo by jít o nejhorší havárii tohoto druhu v historii Filipín.

Tajfun Gaemi

Tajfun Gaemi dorazil na Tchaj-wan ve středu kolem půlnoci místního času (16:00 SEČ), a to na severovýchodní pobřeží poblíž okresu Yilan.

Původně se očekávalo, že tajfun udeří severněji, ale hory na severu Tchaj-wanu ho nasměrovaly mírně na jih k městu Hualien.

Očekává se, že tajfun zeslábne, když bude procházet hornatým terénem Tchaj-wanu, a poté se znovu objeví v Tchajwanském průlivu směrem k Číně.

Druhý dopad na pevninu se očekává později ve čtvrtek v provincii Fujian na jihovýchodě Číny.

„Závodíme s časem,“ řekl na brífinku mluvčí filipínské pobřežní stráže Armando Balilo. „Existuje velké nebezpečí, že Manila bude zasažena, dokonce i pobřeží Manily, pokud palivo unikne,“ dodal.

Manilský přístav je největší přístav na Filipínách a centrum obchodní a hospodářské činnosti.

Podle úřadů zemřeli na Tchaj-wanu běhen tajfunu tři lidé: žena, jejíž motorový skútr zasáhl padající strom; muž, jehož rozdrtil bagr, a žena, která zemřela poté, co jí na auto spadla zeď. Přes 200 lidí bylo zraněno a více než 290 tisíc domácností je bez elektřiny.

Na Filipínách vláda vyhlásila kalamitní stav v oblasti hlavního města Manily. To umožní vynakládat nouzové finanční prostředky na záchranné operace. Filipínské úřady hlásí osm obětí.

Tajfun Gaemi je letos první, který dosáhl pevniny Tchaj-wanu a třetím, který vstoupil do oblasti Filipín. Zde sice nezasáhl pevninu, ale zintenzivnil sezonní monzunové deště a vyvolal rozsáhlé záplavy.

Doporučované