Hlavní obsah

Velká část Portorika je bez elektřiny. Důvodem je sílící hurikán Ernesto

Foto: Shutterstock.com

Karibské země se už letos musely potýkat s mimořádně silným hurikánem Beryl. Ilustrační fotografie.

Kvůli hurikánu Ernesto je více než polovina podniků a domácností v Portoriku bez proudu. Ernesto má ještě nabírat na síle, v současné době míří k Bermudám.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Více než polovina domácností a podniků v Portoriku zůstala po příchodu bouře Ernesto bez proudu. Hurikán první kategorie má podle meteorologů v následující dvou dnech sílit, momentálně míří k Bermudám, píše BBC.

Společnost LUMA Energy, hlavní dodavatel elektřiny na karibském ostrově, uvedla, že přibližně 998 000 zákazníků nemá přístup k elektřině. Juan Saca, prezident a výkonný ředitel společnosti, uvedl, že více než 1500 zaměstnanců pracuje v terénu na „obnovení provozu“ a opětovném zapnutí elektřiny.

„Musíme vyhodnotit, co je třeba udělat, abychom to mohli vyřešit,“ řekl agentuře Reuters. Podle amerického Národního centra pro hurikány (NHC) se bouře přes noc přehnala přes Portoriko a na některých místech se očekává až 25 cm srážek.

Ernesto je pátou pojmenovanou atlantickou bouří v této sezoně. Zároveň jde už o několikátý hurikán, kvůli kterému jsou Portoričané bez elektrického proudu. V roce 2022, kdy ostrov zasáhl hurikán Fiona, bylo na téměř měsíc odříznuto přibližně 80 procent domácností a podniků. Karibik se už letos potýkal s řáděním hurikánu Beryl, který dosáhl páté kategorie, což znamená, že následky bouří mohou být katastrofální.

Doporučované