Hlavní obsah

Vedení Kurské oblasti mělo podle odposlechů klamat Kreml i své obyvatele

Foto: Generální štáb Ukrajiny/Facebook

Ukrajinské jednotky vpadly do Kurské oblasti před více než dvěma týdny. Ilustrační fotografie.

Vedení Kurské oblasti údajně vědělo, že ztrácí území, zároveň ale tvrdilo, že má situaci pod kontrolou. Vyplývá to z ukrajinských odposlechů ruských představitelů, jejichž část koluje po sociální síti Telegram.

Článek

Správa ruského města Sudža měla během prvních dnů ukrajinské ofenzivy v Kurské oblasti oklamávat ruské vedení i tamní obyvatele. S odkazem na ukrajinské odposlechy telefonních hovorů, které kolují po sociální síti Telegram, o tom informuje ukrajinský server Kyiv Post. Zachycený rozhovor zveřejnil 18. srpna rusko-izraelský podnikatel Leonid Něvzlin.

Ukrajinské síly měly podle serveru zachytit hovor Aleksandra Garkavenka, předsedy správy vesnice Gončarovka, která se nachází v Kurské oblasti západně od města Sudža. „Dva dny jsme do Moskvy hlásili velmi dobré zprávy. V tu chvíli jsme ale velmi silně ztráceli území,“ popisoval Garkavenko a dodal, že vedení Kurské oblasti vědělo, že situace není pod kontrolou, ale tvrdilo opak, čímž klamalo i místní obyvatele, které nechalo „napospas“ ukrajinským jednotkám.

Několik týdnů před zahájením ofenzivy v Gončarovce ruské jednotky umístily raketometný systém (MLRS) Grad v obytné čtvrti, odkud zahájily palbu na Ukrajinu. Vojáci podle Garkavenka „pracovali přímo uprostřed ulice“. Sám pak následně došel k závěru, že za úspěchem ukrajinské armády v Kurské oblasti stojí dobrá zpravodajská činnost, důkladná příprava, ale také korupce.

„Jak jinak by se mohli obratně pohybovat po lesích a venkovských cestách? Nepohybovali se jen po hlavních silnicích. To mě hodně překvapilo. Všichni mluví o zradě. Všichni ti civilisté, kteří to zažili a dál to prožívají, mluví o zradě,“ říká Garkavenko v zachyceném rozhovoru.

Něvzlin v příspěvku, ve kterém cituje pasáže z rozhovoru, také zmiňuje, že současný stav bojů už není válkou domácí, ale válkou peněz: „Putin vytvořil jakýsi trh, který mohli Ukrajinci využít, a to i prostým nákupem zpravodajských informací. A udělali dobře, že tak učinili.“

Útok na Kurskou oblast

Ukrajina se pravděpodobně snaží od zbytku ruského území izolovat další část Kurské oblasti. Ruská propaganda se ale zprávy o dění v regionu snaží schovat za informační mlhu.

Doporučované