Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Švýcarští vědci a výrobci čokolády vytvořili nový recept na čokoládu, informuje server The Guardian. Ten nahrazuje cukr rostlinným odpadem.
V tomto receptu vědci rozmělněním dužiny a slupek kakaového lusku namísto pouze samotných bobů získali sladký a vláknitý gel, který by mohl nahradit cukr v čokoládě. Díky tomuto postupu je výrobek také výživnější než běžná čokoláda a k zajištění klíčové suroviny je potřeba využívat méně půdy i vody, píší vědci ve studii zveřejněné na webu Nature Food.
„Kakaový plod je v podstatě dýně, a my nyní používáme pouze semena,“ řekl Kim Mishra, potravinářský technolog z ETH Curych a hlavní autor studie. „Ale v tom ovoci je spousta dalších úžasných věcí.“
Původním cílem studie bylo snížit množství odpadu při výrobě čokolády. Čokoláda je totiž jednou z nejvíce znečišťujících potravin a řadí se hned vedle některých druhů masa z hlediska emisí skleníkových plynů vypuštěných na kilogram potraviny.
Nový způsob výroby čokolády by se také mohl pozitivně projevit v zemích, kde se kakao pěstuje. Zpracování dužiny kakaových bobů by totiž muselo probíhat právě tam. Zemědělci v tropických zemích nyní často dostávají jen malý zlomek zisku, který vytváří čokoládový průmysl v hodnotě 100 miliard dolarů.