Hlavní obsah

Vědci varují před rostoucí rezistencí parazitů vůči antimalarikům

Foto: Shutterstock.com

Přenašečem malárie na člověka jsou komáři. Ilustrační fotografie.

Vědci varují před rostoucím počtem parazitů odolných proti lékům na malárii. Ve východní Africe jsou zaznamenáváni stále častěji.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vědci volají po naléhavých opatřeních k zastavení šíření malárie v Africe, informuje server BBC News. Rostoucí odolnost původců malárie vůči artemisininu ohrožuje miliony životů, varují vědci. Deriváty artemisininu, přírodního extraktu z pelyňku druhu Artemisia annua, jsou základem současné antimalarické léčby.

Parazité způsobující malárii (plasmodia, česky též zimničky), kteří se dokážou přizpůsobit a vyhnout se účinku léku, jsou ve východní Africe stále rozšířenější. Míra rezistence se v některých oblastech během posledních tří let zvýšila z necelého jednoho procenta na více než 20 procent případů.

Na situaci upozornilo 28 předních vědců z deseti různých zemí zabývajících se výzkumem malárie. Své poznatky zveřejnili na webu Science.org.

Parazité odolní artemisininu se poprvé objevili ve Rwandě a poté samostatně v Ugandě a Eritreji. Nyní je více než 10 procent případů malárie způsobeno rezistentními parazity v Etiopii, Eritreji, Rwandě, Ugandě a Tanzanii.

Dosavadní léčba malárie

Nejefektivnější léčbou malárie je artemisinová kombinovaná terapie (ACT). Léky ACT jsou jen mírně toxické, mají málo vedlejších účinků a proti parazitovi účinkují velice rychle. Na mnoha místech, kde působí třeba Lékaři bez hranic, jsou ale léky ACT jen obtížně dostupné.

Třídenní terapie antimalariky pro jedno dítě může stát pouhých 7 Kč. Moskytiéry postříkané dlouhodobě účinkujícími insekticidy jsou důležitým způsobem kontroly malárie. V oblastech, kde je nemoc endemická, distribuují Lékaři bez hranic moskytiéry těhotným ženám a dětem do pěti let, které jsou nejnáchylnější k těžké malárii.

„Je čas jednat dříve, než miliony lidí zemřou v důsledku stále méně účinné antimalarické léčby,“ apeloval profesor Olugbenga Mokuolu z katedry pediatrie na univerzitě v Ilorinu v Nigérii. Když v Africe došlo k rozšíření rezistence vůči antimalarikům naposledy, počet dětských obětí se ztrojnásobil.

Doporučované