Hlavní obsah

Vědci našli hluboko pod povrchem Sicílie obrovskou zásobu vody

Foto: Alessio Tricani, Shutterstock.com

Sicílie má za sebou rok téměř bez deště a zaznamenala rekordně vysoké teploty. Ilustrační snímek krajiny spálené požárem.

Pod sicilským pohořím Iblei byla objevena obrovská zásoba sladké vody. Místní politici vyzývají, aby se voda vykopala, ale podle odborníků to není tak jednoduché.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Předpokládá se, že obrovská zásoba sladké vody obsahuje přibližně 17 miliard metrů krychlových vody a nachází se v hloubce 700 až 2500 metrů pod povrchem. Mohla by být klíčem k řešení přetrvávajícího sucha na Sicílii, kde je situace se suchem jednou z nejhorších v Evropě. Informoval o tom web Euronews.

„Je to velmi důležitá studie, která by mohla být zásadní pro řešení problému, kvůli němuž se Sicílie dostává do vážných potíží,“ říká profesor Lorenzo Lipparini, výzkumný pracovník Národního institutu geofyziky a vulkanologie (INGV). „Podle našich výpočtů by se zde mohla nacházet významná zásoba i pod úrovní hladiny moře.“

Přestože se jedná o významný objev, podle odborníků je třeba k němu jako k možnému řešení sucha přistupovat opatrně. Ke zpřístupnění vody by nejprve bylo třeba vyhodnotit, zda by vrty nemohly způsobit geologickou nestabilitu oblasti. Provést vrty hluboko pod zemí by podle odborníků mohlo trvat měsíc.

„Technicky by se z praktického hlediska dalo všechno udělat velmi rychle, ale nevím, jaká by mohla být časová náročnost na byrokracii. Nicméně už mě kontaktovala regionální civilní ochrana Sicílie, abych se s ní sešel. Chtějí si v co nejkratší době ověřit proveditelnost projektu,“ říká Lipparini.

Pokud studie proveditelnosti ukáže, že je to možné, mohla by podzemní rezerva poskytnout nejen cenný zdroj pitné vody, ale také pro zemědělství a chov hospodářských zvířat, které jsou pro ostrovní ekonomiku životně důležité. Sicilští zemědělci jsou v současné době na pokraji sil, protože kvůli suchému počasí se nedaří sklízet úrodu a někteří se obávají, že pokud se podmínky nezlepší, budou muset hospodářská zvířata prodat.

Pomocí 3D modelů vědci zrekonstruovali geologickou historii regionu a objevili vodonosnou vrstvu, jejíž objem je podle webu Euronews dvakrát větší než objem skotského jezera Loch Ness. Vědci se také domnívají, že voda může být pitná a mohla by pomoci při řešení přetrvávající nouzové situace se suchem na Sicílii.

Sicílie je obzvláště zranitelná vůči klimatickým změnám a na 70 % svého území čelí dezertifikaci. Nedávná studie, na kterou se Dipasquale odvolává, zjistila, že do roku 2030 by se třetina Sicílie mohla stát pouštní oblastí srovnatelnou s některými oblastmi severní Afriky.

Doporučované