Hlavní obsah

Ve věku 117 let zemřela Španělka Maria Branyasová, nejstarší člověk na světě

Foto: X/@GWR

Maria Branyasová byla nejstarší člověk na Zemi. Titul nyní přebírá Japonka Tomiko Itokaová.

Španělka Maria Branyasová se narodila 4. března 1907. Dlouhověkost přičítala mimo jiné i tomu, že byla v kontaktu s přírodou a držela se dál od toxických lidí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve věku 117 let v úterý zemřela Španělka Maria Branyasová, která byla nejstarším žijícím člověkem světa. Informují o tom místní média s odvoláním na rodinu. Branyasová se stala nejstarší osobou na světě loni v lednu, kdy zemřela ve věku 118 let francouzská řeholní sestra Lucile Randonová, uvedla televize RTVE.

„Maria Branyasová nás opustila. Zemřela tak, jak chtěla: ve spánku, klidně a bez bolesti,“ napsala dnes na sociální síti X její rodina. Podle RTVE zemřela dnes v domově pro seniory ve městě Olot v Katalánsku, kde žila přes dvacet let a kde v roce 2020 ve 113 letech také překonala nemoc covid-19.

V posledních letech používala Branyasová invalidní vozík a měla problémy se sluchem, ale netrpěla vážnými chorobami. „Cítím se slabá. Blíží se má hodinka. Neplačte, nemám ráda slzy,“ řekla před několika dny rodině podle RTVE.

Branyasová se narodila 4. března 1907 v americkém San Francisku a do Katalánska se vrátila s rodinou jako dítě v době, kdy zuřila první světová válka.

Branyasová svou dlouhověkost podle stránek Guiness World Records přičítala „pořádku, klidu, dobrému spojení s rodinou a přáteli, kontaktu s přírodou, emocionální stabilitě, žádným starostem, žádným výčitkám, spoustě pozitivity a tomu, že se drží dál od toxických lidí“. Web ji dále cituje: „Myslím, že dlouhověkost je také o štěstí. Štěstí a dobrá genetika.“

Podle americké organizace Gerontology Research Group (GRG), která se zabývá výzkumem dlouhověkosti a registruje rekordy v této oblasti, byla Branyasová také osmou nejdéle žijící osobu v historii. Rekord v této statistice patří Francouzce Jeanne Calmentové, která se narodila v únoru 1875 a zemřela v srpnu 1997 ve věku 122 let.

Titul nejstaršího žijícího člověka na světě nyní podle RTVE přebírá Japonka Tomiko Itokaová, která se narodila 23. května 1908.

Související témata:

Doporučované