Hlavní obsah

Ve Španělsku přibývá bezdomovců. Příčinou jsou i rekreační pronájmy

Foto: Yana Demenko, Shutterstock.com

Pronajímatelé od nájemníků požadují záruky placení nájemného, ti nejchudší je ale poskytnout nemohou. Ilustrační fotografie.

Španělsko se v posledních letech potýká s bytovou krizí. Roste počet lidí, kteří na bydlení nedosáhnou, žijí u rodičů nebo jsou ohroženi chudobou. Tamní majitelé bytů upřednostňují krátkodobé pronájmy před těmi dlouhodobými.

Článek

Španělsko čelí bytové krizi a potýká se i s nárůstem bezdomovectví. Podle oficiálních statistik se počet lidí bez domova po celé zemi zvedl od roku 2012 o 24 procent na 28 tisíc osob. Španělská národní banka také upozorňuje, že 45 procent lidí žijících v nájemním bydlení je ohroženo chudobou nebo sociálním vyloučením, což je nejvyšší podíl v Evropě, informuje agentura Reuters.

Dvaašedesátiletý Francisco Carrillo se přestěhoval do španělského hlavního města z Jaénu na jihu země. Do Madridu přijel, aby se tam léčil s rakovinou krku. Tři roky ale přespával v zadní místnosti tamního divadla. Když mu charitativní organizace Mundo Justo – v překladu Spravedlivý svět – zařídila důstojné bydlení, zavzlykal úlevou. „Dnes budu spát jako miminko,“ popsal.

Lidí jako Carrillo kvůli nedostatku sociálního bydlení a regulacím, jež odrazují od dlouhodobých pronájmů, přibývá. Situaci zhoršil rozmach rekreačních pronájmů na platformách jako Airbnb a Booking.com, který v posledních týdnech vyvolal vlnu protestů po celé zemi.

Podle Evropské komise je bezdomovectví v posledních deseti letech na vzestupu po celé Evropě. Sociální bydlení ve Španělsku ale tvoří pouze 1,5 procenta všech bytů, zatímco evropský průměr je devět procent. Právě z této skutečnosti pramení i tamní nárůst počtu bezdomovců.

Na sociální bydlení v Madridu čeká až 48 tisíc lidí. Diego Lozano, generální ředitel městské bytové agentury, uvedl, že město pracuje na tom, aby do roku 2030 téměř ztrojnásobilo svůj fond sociálních bytů na 15 tisíc. Připustil ale, že to stále nestačí pokrýt poptávku.

Problém s bydlením ve Španělsku navíc do jisté míry „maskují“ mladí lidé. Zhruba 60 procent lidí ve věku od 18 do 34 let žije u svých rodičů. V porovnání s ostatními evropskými zeměmi narůstá tento trend ve Španělsku nejrychleji.

Zájem o bydlení v soukromých bytech je v zemi ohromný. Na každou nabídku, která se v Madridu objeví na trhu, odpoví podle internetových stránek s nabídkami nemovitostí Idealista přibližně 40 zájemců.

Současná vláda počítá v příštích třech letech s přírůstkem 184 tisíc veřejných bytů. Premiér Pedro Sánchez v květnu uvedl, že by chtěl, aby se sociální bytový fond během jeho funkčního období, které končí v roce 2027, vyrovnal evropskému průměru. Španělská centrální banka však odhaduje, že ke splnění tohoto cíle je zapotřebí dalších 1,5 milionu domů.

Lozano upozornil, že situaci nepomáhá ani nedávno přijatý zákon na ochranu práv nájemníků, který umožňuje zranitelným osobám zůstat v nemovitosti až dva roky bez placení nájemného. Zájem majitelů pronajímat lidem bydlení na delší dobu kvůli tomu klesá.

Podle tří nevládních organizací oslovených agenturou Reuters požadují pronajímatelé od nájemníků záruky placení nájemného, které ti nejchudší nemohou poskytnout. Jiní přecházejí na lukrativní trh krátkodobých pronájmů, který se neřídí stejnými předpisy. Jak spočítala společnost Idealista, nabídka dlouhodobých pronájmů se za rok snížila o 15 procent, zatímco krátkodobé pronájmy určené především pro turisty se za rok do března zvýšily o 56 procent.

Doporučované