Hlavní obsah

Video ukazuje požár katedrály v Rouenu, oheň už je pod kontrolou

Bez komentáře: V katedrále Nanebevzetí Panny Marie v Rouenu na severu Francie vypukl požár.Video: twitter/gregoirehoudan, twitter/Sans_drap

aktualizováno •

V Rouenu na severu Francie začala po poledni hořet jedna z věží známé katedrály Nanebevzetí Panny Marie. Raně gotická stavba se několik týdnů opravuje a i v době vzniku požáru ji obklopovalo lešení.

Článek

V katedrále Nanebevzetí Panny Marie (Notre-Dame-de-l’Assomption) v Rouenu na severu Francie se začal krátce po poledni šířit požár, hořet začala jedna z věží.

„Po asi 90 minutách se hasičům podařilo dostat plameny pod kontrolu,“ oznámil na síti X starosta města Nicolas Mayer-Rossignol s tím, že příčina zatím není známá. Na místě v té chvíli stále zasahovalo asi sedmdesát hasičů.

Nikdo nebyl zraněn, katedrála byla evakuována, uvedl francouzský server Actu.

„Rád bych vyjádřil velkou vděčnost nad tím, že všichni pracovníci jsou v bezpečí a zdraví,“ dodal krátce poté Dominique Lebrun, biskup z Rouenu.

Věž katedrály v Rouenu se podle Reuters už několik týdnů opravovala a i v době vzniku požáru ji obklopovalo lešení a částečně zakrývala bílá plachta.

„Právě probíhá dohašování. Budeme potřebovat ještě několik minut, možná hodinu, abychom se ujistili, že nezůstala žádná žhavá místa,“ citovala agentura Reuters Stéphana Gouezeca, vedoucí příslušného hasičského sboru.

Ten médiím potvrdil, že zdroj požáru byl lokalizován právě v rekonstruované věži. Riziko rozšíření plamenů je podle něj nízké, protože požár vypukl v místě, kde je převážně kov.

Katedrála se nachází v chráněné zóně města a od druhé poloviny 19. století je historickou památkou. Raně gotická stavba se dvěma věžemi v průčelí a vysokou věží nad křížením vznikla v letech 1180–1237 na místě starší románské stavby z 11. století. Jedná se o sídlo rouenského arcibiskupa, v minulosti byla také pohřebištěm normandských vévodů.

Katedrála je všeobecně známá i pro to, že ji v 19. století několikrát namaloval francouzský impresionistický malíř Claude Monet.

Monetova katedrála

Foto: Everett Collection, Shutterstock.com

Katedrála v Rouenu, západní průčelí, Claude Monet, 1894, olej na plátně. Monet vytvořil v letech 1892 až 1894 sérii asi padesáti obrazů, na kterých je část fasády Rouenské katedrály, jak ji mohl pozorovat z okna protějšího domu.

Francie zažila před pěti lety i rozsáhlý požár slavné katedrály Notre-Dame. Plameny tenkrát zničily velkou část této historické budovy, na její opravu se vybraly stovky milionů eur.

Související témata:
Rouen
Claude Monet

Doporučované