Hlavní obsah

Vdova po Navalném: Závěr, že můj muž zemřel kvůli nemocem, je absurdní

Foto: Evropský parlament

Julija Navalná, vdova po ruském opozičním politikovi Alexeji Navalném.

Alexej Navalnyj, nejznámější osobnost ruské opozice, zemřel 16. února v trestanecké kolonii. Podle oficiálního dopisu zemřel v důsledku nemocí. Vdova po ruském politikovi Julija Navalná tento závěr odmítá, případ chce prošetřit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Julija Navalná, vdova po ruském opozičním politikovi Alexeji Navalném, označila za absurdní závěr, že její manžel zemřel v důsledku kombinace nemocí. Podle agentury Reuters jí to sdělili vyšetřovatelé. Navalná a členové týmu jejího manžela trvají na tom, že Navalnyj byl zavražděn.

Navalnyj, který je nejznámější osobností ruské opozice, zemřel náhle 16. února v trestanecké kolonii na Sibiři. Odpykával si různé tresty v celkové délce přes 30 let. Navalnyj tvrdil, že veškeré procesy s ním byly vykonstruované proto, aby režim prezidenta Vladimira Putina umlčel svého hlasitého kritika. Kreml zásadně odmítá obvinění, že Putin Navalného nechal zavraždit.

Navalná ve videu na internetu zveřejnila třístránkový oficiální dopis, který dostala minulý týden a v němž se píše, že úmrtí jejího manžela nesouvisí s žádnou trestnou činností, a nejsou proto důvody, aby kvůli němu bylo zahájeno vyšetřování. Dopis podepsal vyšetřovatel Alexandr Varapejev, což je podle Navalné muž, který původně odmítal vydat matce Navalného tělo jejího syna, pokud nebude souhlasit s tím, že bude pohřben tajně. Matka tento požadavek odmítla.

V dopise se píše také o tom, že Navalnému se náhle udělalo zle, když chodil po vězeňském dvoře. Pak byl prý přijat na zdravotnické oddělení věznice, kde se ho jeho pracovníci neúspěšně snažili zachránit tak, že mu dávali „nepřímou srdeční masáž a dýchání z úst do úst“. Oživit ho nedokázal ani tým pro urgentní případy.

Navalná verzi ruských úřadů označila za lež a snahu zakrýt skutečnost. „Moc dobře víme, že když se Alexejovi udělalo zle, nevzali ho na zdravotnické oddělení, ale zpátky do cely. Že tam umíral sám. Že ho na zdravotnické oddělení vzali, až když byl v bezvědomí. Že si v posledních minutách před smrtí stěžoval na úpornou bolest břicha. Proč toto všechno není v závěrech vyšetřovacího výboru?“ ptá se Navalná. Agentura Reuters podotýká, že Navalná neřekla, jak spolu s manželovými podporovateli zjistila, že se věci děly v takovém sledu, jak je popisuje.

Navalnyj podle úředního dopisu zemřel v důsledku „kombinace nemocí“. Je v něm uvedena řada onemocnění, včetně vysokého tlaku, zánětu slinivky, poškození obratle a přítomnosti herpesviru v plicích a slezině. K jeho úmrtí údajně vedl kritický nárůst krevního tlaku, který měl za následek narušení srdečního rytmu a který nadměrně zvýšil tlak v srdečních komorách.

Navalná podotkla, že „každý třetí člověk v Rusku“ má chronická onemocnění popisovaná v dopise a že „tito lidé kvůli tomu neumírají náhle během hodiny“. Zpochybnila také nález srdeční arytmie. „Řekněte mi, jak objevíte arytmii během pitvy? Poruchy srdečního rytmu nelze zjistit posmrtně, a když žil, neměl Alexej žádné srdeční problémy,“ řekla.

Ve videohovoru den před svou smrtí podle ní Navalnyj působil zdravě a vesele. A pokud byl tak nemocný, jak ruské úřady tvrdí, proč byl posílán za trest na samotku a vězněn tam celé měsíce, zajímá také Navalnou.

Navalná proto požaduje, aby smrt jejího manžela byla vyšetřována, ale říká, že nic takového se nestane, dokud bude u moci Putin. „Proto budeme pokračovat ve vyšetřování sami,“ uvedla a vyzvala pracovníky vězeňské služby a úředníky, aby se na její tým obraceli tajně. Slibuje, že za nové informace zaplatí.

Doporučované