Hlavní obsah

Vandalové poničili v Tokiu svatyni uctívající oběti války i válečné zločince

Foto: Shutterstock.com

Ve svatyni Jasukuni se mimo jiné nacházejí památníky a muzea věnovaná pilotům kamikaze.

Tokijská svatyně Jasukuni se znovu stala terčem vandalů. Svatyně je památkou padlých Japonců během 2. světové války, jsou tu však pohřbeni také odsouzení váleční zločinci.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Svatyně Jasukuni, která se nachází v Tokiu, byla v noci z neděle na pondělí poničena vandaly, informuje zpravodajská agentura AP. Nestalo se tak poprvé. V květnu byl kamenný sloup v Jasukuni posprejován červenou barvou a v červenci byl zatčen podezřelý Číňan.

„Je politováníhodné, že opět došlo k činu, který se snaží znevážit důstojnost svatyně,“ uvedla správa památníku ve svém prohlášení. Svatyně připomíná japonské válečné oběti, ovšem včetně odsouzených válečných zločinců.

Podle japonských médií bylo v pondělí ráno na kamenném sloupu poblíž oblouku svatyně nalezeno graffiti s nápisem „WC“ v čínštině, napsané zřejmě černými fixy. Asijské národy, které trpěly japonskou agresí před druhou světovou válkou a během ní, považují Jasukuni za symbol militarismu. Policie ani šintoistická svatyně nechtěly sdělit podrobnosti, pouze uvedly, že probíhá vyšetřování.

V Jasukuni je pohřbeno 2,5 milionu japonských válečných obětí. Mezi nimi se však nachází také odsouzení váleční zločinci třídy A (v Norimberku spojenci v rámci Tokijského procesu stanovili tři kategorie - třída A: Japonští představitelé obvinění ze zločinů proti míru. Třídy B a C: Obvinění se týkala konvenčních válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, pozn. red.). Mezi pohřbenými je například Hideki Tódžó, japonský generál a politik, který byl v Tokijském procesu odsouzen k trestu smrti za své válečné zločiny.

Do svatyně, budovy se šikmými střechami, se chodí Japonci modlit za své rodinné příslušníky a přátele. Každý rok 15. srpna, v den výročí kapitulace Japonska ve druhé světové válce, se bedlivě sleduje, kteří japonští politici Jasukuni navštěvují, aby se pomodlili za válečné oběti.

Doporučované