Hlavní obsah

Trump se stal terčem pokusu o atentát, uvedla FBI

Foto: lev radin, Shutterstock.com

Donald Trump.

aktualizováno •

Střelba v Trumpově golfovém klubu byla původně interpretována jako přestřelka mezi dvěma muži, která s exprezidentem nesouvisela.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý americký prezident Donald Trump se dnes stal terčem zjevného pokusu o atentát. Podle médií to uvedl americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI), který se zabývá incidentem v Trumpově golfovém klubu na Floridě, kde se ozvala střelba. Republikánský kandidát na prezidenta v listopadových volbách zhruba před devíti týdny už jeden pokus o atentát přežil.

Americká média dnes informovala, že v blízkosti golfového resortu bývalého prezidenta Trumpa se dnes střílelo, exprezident je ale v pořádku. To posléze potvrdila Tajná služba Spojených států (USSS) i sám Trump.

Incident se stal ve městě West Palm Beach na Floridě. Podezřelý se zbraní ve stylu sovětské útočné pušky kalašnikov porušil bezpečnostní perimetr u golfového hřiště, což přimělo agenty Tajné služby k zahájení střelby. Muž zbraň upustil a odjel vozem typu SUV, než byl v sousedním okrese zadržen, uvedla agentura AP s odvoláním na své zdroje v bezpečnostních složkách. Při incidentu nebyl nikdo zraněn.

Úřad šerifa okresu Palm Beach oznámil, že nikdo nebyl zraněn. Podezřelý byl vzat do vazby v sousedním okrese. Při útoku namířil pušku přes plot na Trumpově hřišti a byl vybaven i dalekohledem, batohem a kamerou, uvedl šerif.

Od předpokládaného střelce byl Trump vzdálen 400 až 500 yardů (asi 370 až 460 metrů), uvedla agentura Reuters.

“ (…) výstřely zazněly v mé blízkosti, ale dřív než se fámy vymknou kontrole, chtěl bych, abyste věděli jedno: jsem v bezpečí a je mi dobře," napsal Trump v e-mailu, který poslal všem, kdo přispěli na jeho kampaň, píše agentura Reuters.

Podle Tajné služby Spojených států, která dohlíží na bezpečnost nejvýše postavených amerických činitelů a také bývalých prezidentů, je Trump po nahlášené střelbě v pořádku. Incident se vyšetřuje. Podle nejmenovaných zdrojů agentury AP agent Tajné služby střílel na podezřelou osobu se zbraní, když byl Trump na golfu.

Bílý dům sdělil, že prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová, Trumpova soupeřka v listopadových prezidentských volbách, byli o události na Floridě informováni a cítí úlevu, že je Trump v pořádku. „Násilí nemá v Americe místo,“ uvedla Harrisová na sociální síti X.

Prezidentský kandidát Republikánské strany se v červenci stal terčem atentátu na předvolebním mítinku v Pensylvánii. Útočník ho tam střelnou zbraní zasáhl do ucha a zabil jednoho z přihlížejících. Trump má od té doby posílený bezpečnostní dohled.

Exprezident často tráví dopoledne hraním golfu a pak obědvá v klubu Trump International Golf Club West Palm Beach, jednom ze tří golfových resortů, které na Floridě vlastní. Trump se tento víkend vrátil na Floridu z cesty po západním pobřeží, při které v pátek vystoupil na předvolebním shromáždění v Las Vegas a na benefiční akci v Utahu.

Doporučované