Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

V Rusku soudí amerického vojáka. Podle obžaloby okradl svou přítelkyni

Foto: AP Photo, Profimedia.cz

Případ Gordona Blacka ještě více komplikuje vztahy mezi Ruskem a USA.

Poddůstojníkovi hrozí až pět let vězení. Podle přítelkyně ji dříve fyzicky napadl a jednou v opilosti vyvolal rvačku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve Vladivostoku na východě Ruska začal soud s americkým vojákem Gordonem Blackem, který je obviněn z okradení své ruské přítelkyně.

Čtyřiatřicetiletému poddůstojníkovi hrozí v případě odsouzení až pět let vězení, napsala agentura AP.

„Gordon Black v soudní síni neodpověděl na otázku, zda se přiznává k vině,“ uvedl na svém webu list Komsomolskaja pravda s odvoláním na svého reportéra na místě. Obviněný před soudem „nejprve dlouze mlčel a pak řekl, že není připraven odpovědět“.

Alexandra V., kterou Američan podle obžaloby okradl o peníze, před soudem podle deníku vypověděla, že ji obžalovaný, se kterým žila nějaký čas v jednom bytě ve Vladivostoku, škrtil, dokud neztratila vědomí, a také již dříve, na oslavě narozenin její kamarádky, vyvolal rvačku poté, co se opil, a musela zasahovat policie.

Podle jiných médií americký občan souhlasil, že bude před soudem vypovídat, ale učiní tak později, kdy se také vyjádří k obvinění.

Z Koreje do Ruska

Black dříve sloužil v Jižní Koreji, odkud po ukončení turnusu bez dovolení nadřízených odcestoval do Ruska za ženou, se kterou navázal milostný vztah. Jeho manželka a děti se podle amerických médií nadále nacházejí ve Spojených státech.

Zatčení dále komplikuje vztahy mezi Moskvou a Washingtonem, které jsou s pokračující válkou Ruska proti Ukrajině čím dál napjatější, poznamenala agentura AP.

Washington opakovaně vyzývá své občany, aby do Ruska necestovali. Spojené státy obviňují Moskvu, že americké občany posílá do vězení proto, aby je následně mohla vyměnit za Rusy zadržované v USA.

V Rusku je aktuálně ve vazbě několik lidí s americkým občanstvím. Nejznámější jsou případy reportéra Evana Gershkoviche obviněného loni ze špionáže a bývalého vojáka Paula Whelana zadrženého už v roce 2018, které Washington označuje za neprávem vězněné.

Související témata:

Doporučované