Hlavní obsah

V průlivu La Manche se převrhl člun s migranty, nejméně 13 jich zemřelo

Foto: Shutterstock.com

Letos podle francouzských úřadů v průlivu přišlo o život 25 migrantů, přičemž za celý minulý rok jich bylo 12. Ilustrační snímek.

aktualizováno •

Nehoda se stala na moři u obcí Portel a Boulogne-sur-Mer na francouzském pobřeží. Zachránit se podařilo přes 50 lidí a pátrání po dvou pohřešovaných pokračuje.

Článek

V Lamanšském průlivu u francouzských břehů se dnes převrátil člun s desítkami migrantů na palubě při letos nejtragičtější nehodě na této frekventované migrační trase. Nejméně 13 lidí neštěstí nepřežilo, uvedl podle agentury AP starosta nedaleké obce Portel Olivier Barbarin. Zachránit se zatím podařilo přes 50 lidí a pátrání po dvou pohřešovaných pokračuje.

Podle údajů francouzských médií bylo na palubě okolo sedmi desítek lidí. Na místě zasahovaly početné záchranné složky, včetně tří vrtulníků a pátracího letounu. K lodím pobřežních stráží se přidalo i několik rybářských plavidel.

„Naneštěstí se roztrhlo dno člunu,“ popsal médiím příčinu neštěstí Barbarin. Ministr vnitra Gérald Darmanin, který dorazil na místo neštěstí, na síti X informoval o nejméně 12 mrtvých a dvou pohřešovaných, po nichž se ještě v podvečer pátralo.

Jeden z místních činitelů médiím řekl, že pasažéři pocházeli z afrických zemí a byly mezi nimi i děti. Část trosečníků byla přepravena vrtulníkem do zdravotnických zařízení.

Nehoda se stala na moři u obcí Portel a Boulogne-sur-Mer na francouzském pobřeží. Záchranáři jsou na místě od 11:30. Na nábřeží v Portelu bylo zřízeno velitelství záchranné operace, sanitky tam čekají na případné další zachráněné.

Lamanšský průliv je velmi vyhledávanou nelegální cestou z pevninské Evropy do Anglie. Letos v létě došlo u břehů Francie k několika neštěstím. Od počátku roku britské úřady evidují 18.342 nelegálních vstupů přes kanál, což znamená 13procentní nárůst oproti stejnému období loňského roku.

Francouzští představitelé po nehodě v médiích prohlašovali, že země usiluje o rychlou dohodu o posílení spolupráce s Británií, aby se co nejvíce omezil počet lidí vydávajících se na riskantní plavby organizované pašeráckými gangy.

„Ženy a muži umírají kvůli těmto pašerákům lidí, kteří jsou skutečnými zločinci,“ prohlásil Darmanin. Britská ministryně vnitra Yvette Cooperová označila neštěstí za „hrůznou událost“ a dodala, že dohoda o spolupráci musí být rychlá.

Letos před dnešní nehodou podle francouzských úřadů v průlivu přišlo o život 25 migrantů, přičemž za celý minulý rok jich bylo 12.

Doporučované