Hlavní obsah

V procesu s muži, kteří znásilňovali Pelicotovou, uvidí videozáznamy i veřejnost

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

V procesu s muži, kteří léta znásilňovali Francouzku Gisèle Pelicotovou, umožní soud část důkazních videozáznamů zhlédnout i veřejnosti.

Článek

Francií stále hýbe případ Dominiquea Pélicota, který deset let znásilňoval a nechával znásilňovat jinými muži svou manželku Gisèle Pelicotovou. Proces, ve kterém je obviněno přes 50 lidí, má trvat až do druhé poloviny prosince.

Soud nyní uvedl, část důkazních videozáznamů může zhlédnout i veřejnosti.

Právnicí Gisèle Pelicotové tvrdili, že by videa měla být přístupná veřejnosti, aby se upozornilo na používání drog k sexuálnímu zneužívání. Nejnovější rozsudek přivítali jako „vítězství“.

Informuje o tom v pátek server BBC News, podle něhož tak soudce změnil své původní rozhodnutí, které počítalo s tím, že záznamy uvidí jen právníci a porota, protože jsou „šokující a nepřístojné“.

Proti původnímu rozhodnutí se odvolali právníci dvaasedmdesátileté Pelicotové, která se v případu vzdala svého práva na anonymitu a chce co nejotevřenější proces, aby varovala před sexuálním násilím. I proto její právníci změnu názoru soudce přivítali jako „vítězství“.

„Pokud tato slyšení díky své publicitě pomohou zabránit tomu, aby si tím musely projít další ženy, pak (Pelicotová) najde smysl svého utrpení,“ řekl Stéphane Babonneau, jeden z právníků Francouzky.

Během procesu se nebudou promítat všechna videa, která natočil dnes jedenasedmdesátiletý bývalý manžel Pelicotové Dominique, ale jen ta, jejichž uvedení bude „nezbytně nutné pro odhalení pravdy“, a to na žádost obžaloby či obhajoby. Před promítáním záznamů, které obžaloba považuje za jeden ze zásadních důkazních materiálů, soud přítomné upozorní, že „citlivé osoby a nezletilí mohou odejít“.

Dominique Pelicot se při vyšetřování i u soudu přiznal, že v letech 2011 až 2020 své ženě bez jejího vědomí podával silný lék proti úzkosti, který ji uváděl do letargického stavu. Pak manželku nabízel na internetu zdarma ke znásilnění. Na jeho videích se objevilo 83 mužů, před soudem jich je 50; ostatní se nepodařilo identifikovat.

Obvinění ve věku od 26 do 68 let pocházejí ze všech společenských vrstev, a jsou mezi nimi hasiči, lékárníci, dělníci či novináři. Mnozí z nich jsou otcové rodin a manželé.

Související témata:

Doporučované