Hlavní obsah

V případu potopené jachty začalo vyšetřování pro podezření ze zabití

Foto: Massimo Todaro, Shutterstock.com

Při ztroskotání luxusního plavidla zemřelo sedm lidí, 15 se podařilo zachránit.

Výrobce jachty Bayesian popírá, že by se na plavidle vyskytovala konstrukční chyba. Za havárii podle něj může posádka, která při plavbě chybovala.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Italský prokurátor zahájil vyšetřování kvůli podezření ze zabití z nedbalosti v případu pondělního ztroskotání luxusní jachty u Sicílie. Na palubě zemřelo sedm lidí včetně britského podnikatele a technologického magnáta Mikea Lynche a jeho osmnáctileté dcery. O zahájení vyšetřování informovala prokuratura na sobotní tiskové konferenci, píše agentura Reuters.

Kapitán jachty Bayesian James Cutfield a další přeživší byli tento týden vyslýcháni úřady. Veřejně se k potopení lodi nikdo z nich nevyjádřil. Jeden z žalobců uvedl, že kapitán lodi při vyšetřování ochotně spolupracuje.

Při vyšetřování příčiny tragédie by mohlo pomoci vytažení Bayesianu z moře, operace však bude velmi nákladná a složitá. Vrak leží zřejmě neporušený na boku v hloubce 50 metrů.

Potopení jachty vyvolalo mnoho otázek mezi námořními odborníky. Ti tvrdí, že loď postavená špičkovým výrobcem jachet, společností Perini, by se neměla v žádném případě potopit tak rychle. Šéf společnosti The Italian Sea Group, která Perini vlastní, Reuters řekl, že ztroskotání bylo výsledkem řady „nepopsatelně nepřiměřených chyb“, kterých se posádka dopustila. Vyloučil, že by loď měla jakékoliv konstrukční chyby.

Jachta se potopila brzy ráno v pondělí, tedy krátce poté, co v neděli večer vyplula z přístavu Porticello. Oblast tehdy zasáhla náhlá a nečekaná bouřka. Patnáct lidí se podařilo z potápějící jachty zachránit. Plavidlo na mořském dně pak prohledávali potápěči celý týden, poslední tělo bylo nalezeno v pátek.

Související témata:

Doporučované