Hlavní obsah

V Pákistánu byl zatčen muž za šíření dezinformací o útoku v Southportu

Ilustrační fotografie.

Pákistánská policie zadržela muže podezřelého z šíření dezinformací, které vyvolaly rozsáhlé nepokoje ve Spojeném království. Dezinformace se týkaly útočníka, jenž v Southportu zabil tři dívky.

Článek

Pákistánské úřady zatkly muže kvůli podezření z kyberterorismu v souvislosti s dezinformacemi, které měly způsobit nedávné nepokoje ve Velké Británii. O zatčení informuje server BBC.

Policie v Lahore v úterý informovala, že podezřelého Fahrana Asifa vyslechla a zadržela kvůli dezinformačnímu článku o útoku v Southportu. Propojila ho s webovou stránkou, která uváděla falešné jméno podezřelého z útoku nožem, při němž v Southportu zemřely tři malé dívky. Stránka také naznačovala, že útočníkem byl žadatel o azyl, který do Spojeného království připlul na malém člunu.

Asif uvedl, že článek napsal na základě informací, které našel na sociální síti na účtu ze Spojeného království, aniž by si je ověřil, řekl BBC jeden z policistů. Stránku spravoval sám, tvrdí Asif. Pákistánský Federální úřad pro vyšetřování se případem zabývá a bude vyšetřovat, zda je do něj zapojen ještě někdo další.

Článek byl zveřejněn na webu Channel3Now několik hodin po útoku, ke kterému došlo 29. července na tanečním kurzu s tematikou zpěvačky Taylor Swift. Text rychle převzaly sociální sítě.

BBC Verify již dříve vypátrala několik osob spojených s Channel3Now a vyslechla osobu, která tvrdila, že je „vedoucím“ webu. BBC sdělila, že ke zveřejnění falešného jména „nemělo dojít, ale šlo o chybu, nikoli o úmysl“.

Násilné nepokoje v reakci na článek vypukly v Southportu a poté se rozšířily po celé Anglii a Severním Irsku. Podle nejnovějších úterních údajů Crown Prosecution Service (CPS) bylo v souvislosti s nedávnými nepokoji a výtržnostmi obviněno 494 osob. Více než 130 z nich již bylo odsouzeno, přičemž většina dostala tresty vězení.

Doporučované