Hlavní obsah

V okolí gigafactory Tesly v Německu bylo vykáceno půl milionu stromů

Foto: Profimedia.cz

Továrna automobilky Tesla v Grünheide východně od Berlína.

Proti rozšiřování továrny protestují klimatičtí aktivisté. Společnost měla s ničením životního prostředí problémy i v minulosti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V okolí továrny automobilky Tesla poblíž Berlína bylo vykáceno zhruba 329 hektarů lesa, ukazují satelitní snímky. Od března 2020 do května 2023 tak z místa zmizelo asi 500 000 stromů, píše The Guardian.

Data vyplynula z analýzy společnosti Kayrros, která se zabývá životním prostředím. Podle jejího hlavního analytika Antoine Halffa odpovídá množství vykácených stromů asi 13 000 tunám oxidu uhličitého, což je množství, které za rok vyprodukuje 2800 aut se spalovacím motorem. „To je pouze zlomek počtu elektrických aut, která Tesla vyrobí a prodá za jedno čtvrtletí,“ dodal Halff.

Analýza odlesňování byla provedena na základě snímků z družice, které jsou podle společnosti Kayrros veřejně dostupné. Data jsou následně automaticky zpracována a poté kontrolována odborníky. Institut systém pro detekci odlesňování vyvinul proto, aby společnostem pomohl splnit limity odlesňování stanovené Evropskou unií.

Od května proti plánovanému rozšiřování továrny protestovali klimatičtí aktivisté. Ti se usadili v domech na stromech v nedalekém táboře a několikrát se pokusili do továrny proniknout. Během jednoho z dřívějších incidentů, ke kterému došlo v březnu, byl v továrně založen požár, který ji na týden vyřadil z provozu.

Německé ministerstvo životního prostředí v červnu schválilo rozšíření závodu. Výroba by se tak měla zdvojnásobit asi na jeden milion vozů ročně.

Německá pobočka automobilky se během své existence potýkala hned s několika environmentálními problémy. Jednalo se například o úniky nafty, barev nebo hliníku do životního prostředí. Tesla se k incidentům vyjádřila až po delší době. Uvedla, že k několika z nich během výstavby a od zahájení výroby skutečně došlo, žádné škody na životním prostředí však prý nevznikly.

Doporučované