Hlavní obsah

V nové Komisi Von der Leyenové budou zřejmě dominovat muži

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ursula von der Leyenová v červenci požádala členské státy, aby navrhly vždy muže a ženu. Učinilo tak zatím pouze Bulharsko.

aktualizováno •

Z celkem 27 nominovaných na eurokomisaře je devatenáct mužů a osm žen včetně samotné šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Kandidátky doposud neoznámila Belgie.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Termín pro podávání návrhů členů na posty eurokomisařů do příští Evropské komise je konec srpna. Její šéfce Ursule von der Leyenové nabídlo své kandidáty či kandidátky 25 z 27 zemí Evropské unie, přičemž v seznamu dominují muži. Kandidátky na eurokomisaře doposud oficiálně neoznámila Belgie a Itálie.

Nominovalo se zatím 27 osob. Devatenáct z nich jsou muži a zbylých osm ženy včetně samotné von der Leyenové. Šéfka unijní exekutivy přitom již v červenci požádala členské státy, aby navrhly vždy muže a ženu, aby si poté z dvojice mohla vybrat a následně měla v Komisi rovnocenné zastoupení obou pohlaví, připomněla ČTK. Se dvěma jmény ale zatím přišlo pouze Bulharsko.

Spekuluje se, že by Belgie zřejmě mohla znovu nominovat současného eurokomisaře Didiera Reynderse. Další možnost spadá na bývalou premiérku Sophii Wilmèsovou či současnou ministryni zahraničí Hadje Lahbibovou. V Itálii se nejčastěji skloňuje jméno Raffaela Fitta, současného ministra pro evropské záležitosti.

Jak se k tomu, že země její žádost většinově ignorovaly, postaví šéfka Komise, se zatím neví.

Prohlédněte si seznam dosud navržených kandidátů

BELGIE
Hadja Lahbibová (54)
Od července 2022 je ministryní zahraničí. Bývalá novinářka loni čelila výzvám k rezignaci kvůli tomu, že udělila víza ruským a íránským delegacím, aby se mohly zúčastnit sjezdu starostů v Bruselu. Na obě země se přitom vztahují mezinárodní sankce.
Foto: x.com/hadjalahbib

Hadja Lahbibová.

BULHARSKO
Julian Popov (64)
V roce 2013 a poté od loňského června do letošního dubna byl ministrem životního prostředí. Spisovatel a publicista působil ve vedení několika univerzit. Byl jedním ze zakladatelů soukromé Nové bulharské univerzity a jejím prvním výkonným ředitelem.
Ekaterina Zacharievová (49)
Vystudovaná právnička pracovala v letech 2017 až 2021 jako ministryně zahraničí. Předtím byla dva roky ministryní spravedlnosti. Do politiky vstoupila v roce 2009, kdy se stala ministryní regionálního rozvoje.
Foto: Shutterstock.com

Julian Popov.

Foto: Shutterstock.com

Ekaterina Zacharievová.

ČESKÁ REPUBLIKA
Jozef Síkela (57)
Ekonom a nestraník za STAN je od prosince 2021 ministrem průmyslu a obchodu ve vládě Petra Fialy. Působil 30 let v bankovnictví ve střední a východní Evropě, začínal v rakouské Creditanstalt a po fúzi s Bank Austria se stal ředitelem jejího korporátního bankovnictví v Česku. Poté byl i členem představenstva rakouské Erste Group. Působil mimo jiné jako ředitel Slovenské spořitelny, ukrajinské Erste Bank a vybudoval korporátní bankovnictví v České spořitelně. STAN patří v novém parlamentu do nejsilnější frakce, Evropské lidové strany (EPP).
Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jozef Síkela.

DÁNSKO
Dan Jörgensen (49)
Od roku 2022 je ministrem pro rozvojovou spolupráci a globální klimatickou politiku. V minulosti byl i ministrem energetiky a klimatu nebo zemědělství. V letech 2004–⁠⁠⁠⁠⁠⁠2013 byl poslancem Evropského parlamentu, jeho sociální demokraté se řadí k evropským socialistům (S&D)
Foto: x.com/DanJoergensen

Dan Jörgensen.

ESTONSKO
Kaja Kallasová (47)
Od ledna 2021 do července 2024 byla jako první žena premiérkou Estonska. V minulosti byla poslankyní estonského parlamentu a v letech 2014–⁠⁠⁠⁠⁠⁠2018 byla europoslankyní za Alianci liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), dnes Obnova Evropy. Právnička Kallasová získala podporu prezidentů a premiérů zemí EU pro pozici šéfky unijní diplomacie. V této funkci by měla být zároveň i místopředsedkyní Komise. Její otec je bývalý estonský premiér Siim Kallas.
Foto: Shutterstock.com

Kaja Kallasová.

FINSKO
Henna Virkkunenová (52)
V minulosti vedla několik finských ministerstev a od roku 2014 je poslankyní Evropského parlamentu, kde patří do EPP. Je členkou Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku a Výboru pro práva žen a rovnost pohlaví.
Foto: x.com/HennaVirkkunen

Henna Virkkunenová.

FRANCIE
Thierry Breton (69)
Od roku 2019 je eurokomisařem pro vnitřní trh. Bývalý učitel matematiky byl v letech 2005–⁠⁠⁠⁠⁠⁠2007 francouzským ministrem hospodářství, financí a průmyslu. Před nástupem do Evropské komise byl dlouholetým šéfem společnosti Atos. V minulosti řídil také firmy Thomson nebo France Télécom. Je nezávislý, řadí se k liberálům (Obnova Evropy).
Foto: Shutterstock.com

Thierry Breton.

CHORVATSKO
Dubravka Šuicová (67)
Od roku 2019 je místopředsedkyní Evropské komise a komisařkou pro demokracii a demografii. V letech 2013 až 2019 byla europoslankyní. V letech 2001–⁠⁠⁠⁠⁠⁠2009 zastávala post starostky Dubrovniku. Její Chorvatské demokratické společenství (HDZ) je součástí EPP.
Foto: Shutterstock.com

Dubravka Šuicová.

IRSKO
Michael McGrath (48)
V letech 2022 až 2024 byl ministrem financí za stranu Fianna Fáil, která se řadí k liberálům (Obnova Evropy). V letech 2020 až 2022 působil jako ministr pro veřejné výdaje a reformy a od roku 2007 je poslancem irské dolní parlamentní komory.
Foto: Shutterstock.com

Michael McGrath.

ITÁLIE
Raffaele Fitto (55)
Od října 2022 je ministrem pro evropské záležitosti, v minulosti byl europoslancem a místopředsedou frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR) a v letech 2008 až 2011 ministrem pro regionální záležitosti.
Foto: Shutterstock.com

Raffaele Fitto.

KYPR
Kostas Kadis (56)
V letech 2007 až 2008 byl ministrem zdravotnictví, v letech 2014–⁠⁠⁠⁠⁠⁠2018 ministrem školství a kultury a v letech 2018–⁠⁠⁠⁠⁠⁠2023 vedl ministerstvo zemědělství, rozvoje venkova a životního prostředí.
Foto: Shutterstock.com

Kostas Kadis.

LITVA
Andrius Kubilius (67)
Zatím nebyl oficiálně navržen, jeho jméno zmiňují servery politico.eu nebo euractiv.com, uvedla ČTK. Vědec a zkušený politik, který byl v letech 1999–⁠⁠⁠⁠⁠⁠2000 a 2008–⁠⁠⁠⁠⁠⁠2012 litevským premiérem. Od roku 2019 je europoslancem. Vedl také středopravicovou stranu Vlastenecký svaz –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Litevští křesťanští demokraté, která se na evropské úrovni řadí k EPP.
Foto: Shutterstock.com

Andrius Kubilius na fotografii z roku 2017.

LOTYŠSKO
Valdis Dombrovskis (53)
Bývalý premiér z let 2009–⁠⁠⁠⁠⁠⁠2014 a bývalý europoslanec byl v letech 2014 až 2019 eurokomisařem pro euro a sociální dialog. V roce 2014 byl dokonce kandidátem lidovců (EPP) na funkci šéfa Evropské komise. Od července 2016 měl na starosti také portfolio finančních služeb. V roce 2019 se stal místopředsedou Evropské komise zodpovědným za „ekonomiku, která funguje pro lidi". V roce 2020 převzal i oblast obchodu.
Foto: Shutterstock.com

Valdis Dombrovskis na fotografii z roku 2018.

LUCEMBURSKO
Christophe Hansen (42)
V letech 2018–⁠⁠⁠2023 působil jako europoslanec za EPP a v letech 2022 až 2023 byl kvestorem Evropského parlamentu. Od roku 2019 zastával funkci koordinátora EPP ve Výboru pro mezinárodní obchod byl také zpravodajem Evropského parlamentu pro dohodu o obchodu a spolupráci s Británií po brexitu.
Foto: x.com/CHansenEU

Christophe Hansen.

MAĎARSKO
Olivér Várhelyi (52)
Bývalý diplomat Várhelyi je od roku 2019 eurokomisařem pro sousedství a rozšíření. V minulosti pracoval na různých vedoucích postech na několika ministerstev, od roku 2015 byl maďarským velvyslancem při EU. Je nestraník.
Foto: Shutterstock.com

Olivér Várhelyi.

MALTA
Glenn Micallef (34)
V letech 2020 až do letošního roku byl šéfem kabinetu maltského premiéra Roberta Abely. V minulosti pracoval na ministerstvu zahraničních věcí, před nástupem do funkce šéfa premiérova kabinetu, dělal Abelovi poradce pro evropské záležitosti. Je členem Labouristické strany, která se řadí k evropských socialistům (S&D).
Foto: Facebookové stránky Glenna Micallefa

Glenn Micallef .

NĚMECKO
Ursula von der Leyenová (65)
Vede Evropskou komisi od prosince 2019 jako první žena v této funkci. Začátkem letošního března získala oficiální nominaci Evropské lidové strany (EPP) pro kandidaturu na druhý mandát. Letos v červenci ji Evropský parlament v tajné volbě potvrdil na postu předsedkyně EK na další pětileté období. V prosinci 2013 se stala první ženou v čele německého ministerstva obrany. Vystudovala ekonomii a medicínu. Členkou německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) je od roku 1990. V letech 2003 až 2005 byla poslankyní dolnosaského sněmu a ministryní zemské vlády. V letech 2009 až 2019 zasedala ve Spolkovém sněmu, v letech 2009 až 2013 byla ministryní práce a sociálních věcí, předtím od roku 2005 v první vládě Angely Merkelové ministryní pro rodinu, seniory, ženy a mládež.
Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Ursula von der Leyenová.

NIZOZEMSKO
Wopke Hoekstra (48)
Bývalý nizozemský ministr a někdejší zaměstnanec ropné společnosti Shell Hoekstra se stal eurokomisařem pro klima loni v říjnu poté, co z funkce kvůli kampani ve vnitrostátních volbách odstoupil Frans Timmermans. Hoekstra byl od roku 2022 šéfem nizozemské diplomacie a vicepremiérem, předtím byl ministrem financí. Tři roky vedl Křesťanskodemokratickou výzvu (CDA), která patří do EPP.
Foto: Shutterstock.com

Wopke Hoekstra.

POLSKO
Piotr Serafin (50)
Od loňského prosince je polským stálým zástupcem při EU. V orgánech Evropské komise se tento ekonom a právník poprvé objevil v roce 2010, kdy byl jmenován zástupcem vedoucího kabinetu tehdejšího polského eurokomisaře pro finanční plánování a rozpočet Janusze Lewandowského. Poté byl například státním tajemníkem na ministerstvu zahraničí a v roce 2014 nastoupil na pozici vedoucího kabinetu tehdejšího předsedy Evropské rady Donalda Tuska, který je nyní premiérem. V letech 2020–⁠⁠⁠2023 byl ředitelem odboru dopravy, telekomunikací a energetiky na Generálním sekretariátu Rady Evropské unie. Tuskova Občanská koalice (KO), vítěz letošních eurovoleb v Polsku, patří do EPP.
Foto: Shutterstock.com

Piotr Serafin.

PORTUGALSKO
Maria Luís Albuquerqueová (56)
Bývalá portugalská ministryně financí v letech 2013 až 2015. Vystudovala ekonomii na univerzitě v Lisabonu, kde následně i přednášela. Po porážce své strany ve volbách v roce 2015 ve funkci skončila a začala pracovat v soukromé sféře – v britské společnosti Arrow Global, která se zabývá správou pohledávek.
Foto: Ministra de Estado e das Finanças

Maria Luís Albuquerqueová

RAKOUSKO
Magnus Brunner (52)
Od roku 2021 je ministrem financí. V minulosti byl poslancem Spolkové rady, horní parlamentní komory, za Rakouskou lidovou stranu (ÖVP), která se na celoevropské úrovni řadí k EPP. Byl také státním tajemníkem na ministerstvu životního prostředí a šéfem rakouského tenisového svazu.
Foto: Shutterstock.com

Magnus Brunner.

RUMUNSKO
Roxana Mînzatuová (44)
V minulosti byla poslankyní rumunského parlamentu a několik měsíců v roce 2019 působila na postu ministryně pro evropské fondy. Po několika letech strávených v soukromém sektoru byla letos zvolena do Evropského parlamentu.
Foto: x.com/RaduTudor1970

Roxana Mînzatuová.

ŘECKO
Apostolos Tzitzikostas (45)
Od roku 2013 působí jako guvernér řeckého regionu Střední Makedonie. V letech 2017–⁠⁠⁠2020 byl místopředsedou a v letech 2020–⁠⁠⁠2022 předsedou Evropského výboru regionů. Nyní je členem tohoto orgánu EU, ve kterém jsou zastoupeny místní a regionální orgány ze všech 27 členských států EU. Patří k evropským lidovcům.
Foto: Shutterstock.com

Apostolos Tzitzikostas.

SLOVENSKO
Maroš Šefčovič (58)
Bývalý diplomat je součástí unijní exekutivy od roku 2009. Nejprve zastával post komisaře pro vzdělání, kulturu a mládež. Poté byl v letech 2010–⁠⁠⁠2014 místopředsedou Evropské komise a komisařem pro institucionální vztahy a administrativu. Po eurovolbách v roce 2019 si zachoval funkci místopředsedy EU a jako komisař dostal na starost interinstitucionální vztahy a prognostiku. Loni dostal na starost také Zelenou dohodu (Green Deal). V minulosti zastával řadu vedoucích funkcí na slovenském ministerstvu zahraničních věcí a v roce 2019 neúspěšně kandidoval v prezidentských volbách na Slovensku s podporou strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) současného premiéra Roberta Fica.
Foto: Evropská komise

Maroš Šefčovič.

SLOVINSKO
Tomaž Vesel (57)
Právník Vesel byl v letech 2013 až 2022 prezidentem slovinského Účetního dvora, kde od roku 2004 zastával post viceprezidenta. V minulosti byl také předsedou nezávislé auditové komise Mezinárodní fotbalové federace. Na eurokomisaře ho navrhla strana Svobodní společně se sociálními demokraty.
Foto: gibanjesvoboda.si

Tomaž Vesel.

ŠPANĚLSKO
Teresa Riberaová (55)
Od ledna 2020 byla tato právnička a univerzitní profesorka čtvrtou místopředsedkyní španělské vlády, od července 2021 poté třetí místopředsedkyní vlády. Od roku 2018 je ministryní životního prostředí. V letech 2014–⁠⁠⁠2018 byla ředitelkou Institutu pro udržitelný rozvoj a mezinárodní vztahy se sídlem v Paříži. V letech 2008–⁠⁠⁠2011 zastávala funkci státní tajemnice pro změnu klimatu. Je členkou socialistické strany (PSOE), která se řadí k evropským socialistům (S&D).
Foto: Shutterstock.com

Teresa Riberaová.

ŠVÉDSKO
Jessika Roswallová (51)
Vystudovaná historička a právnička je od října 2022 ministryní pro evropské záležitosti a pro severskou spolupráci. Umírněná koaliční strana, jejíž je členkou, patří k evropským lidovcům.
Foto: Shutterstock.com

Jessika Roswallová.

Doporučované