Hlavní obsah

V německých holičstvích se šíří vysoce nakažlivá kožní plíseň

Foto: Zay Nyi Nyi, Shutterstock.com

Pokožka hlavy nakažená kožní houbou. Snímek je ilustrační.

Dermatolog varuje před kožní plísní, která se v Německu šíří v holičstvích. Živí se vlasy a je nakažlivá – přenáší se z člověka na člověka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mezi holičstvími v západoněmecké spolkové zemi Bádensko-Wüttembursko se rychle šíří kožní houba zvaná Trichopyton tonsurans, informuje server SWR. Ta se přilepí na hřebeny, nůžky či holicí strojky. Nedostatečná hygiena pak způsobuje, že se rychle šíří mezi lidmi.

Tento druh houby je původně známý ze zápasnického prostředí, kde se šířila během kontaktních sportů a kvůli zápasnickým podložkám. Houba totiž nepotřebuje živého hostitele.

Dermatolog Martin Schaller z univerzitní nemocnice v Tübingenu uvádí, že 80 procent jeho pacientů, kteří trpí touto vlasovou plísní, předtím navštívilo holičství.

„Máme hodně mladých pacientů. A pokud se na pokožce hlavy objeví zánět, puchýřky nebo hnis, pak je velmi pravděpodobné, že jde o houbu,“ říká Schaller. „A pokud má mladý muž navíc typ střihu ‚undercut‘ nebo ‚face cut‘, pak mohu s jistotou předpovědět, že by se mohlo jednat o tonsurans,“ dodává lékař.

Ohnisko výskytu se podle Schallera nachází jihozápadně od Stuttgartu, v Sindelfingenu a Böblingenu. „Pokud se chcete pořádně ostříhat, musíte pro jistotu do švábského Albu. Tam je toho relativně málo,“ radí dermatolog.

V holičstvích, kde se nedodržují vysoké hygienické standardy, jsou pro plíseň příhodné podmínky. Pro šíření houby stačí nedostatečná dezinfekce holicích strojků, daří se jí totiž přežívat na površích, jako jsou žiletky a hlavice strojků.

Při výskytu plísně se na kůži vytvoří červené svědivé skvrny a posléze často hnisavé puchýřky. „Je to prostě těžký zánět. Houba potřebuje k růstu vlasy, nehty nebo kůži. A v případě hlavy prorůstá po vlasech do kůže a způsobuje tyto abscesy,“ vysvětluje Martin Schaller.

V některých případech infekci může doprovázet kruhové vypadávání vlasů. Na postižená místa se pak v rámci léčby aplikují krémy a roztoky a užívají se tablety.

Server Sr.de připomíná, že by holiči a kadeřníci měli po každém zákazníkovi vyměnit a vyprat použité ručníky, vyčistit hřebeny, kartáče a nůžky a holicí strojky ponořit do dezinfekce.

Doporučované