Hlavní obsah

V Moskvě zadrželi Francouze, který měl sbírat informace o činnosti armády

Foto: demm28, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

aktualizováno •

Vyšetřování podle dostupných informací začalo, protože se Laurent Vinatier nezaregistroval u ruských úřadů jako „zahraniční agent“. Na základě obvinění mu hrozí až pět let vězení.

Článek

Ruské úřady ve čtvrtek v Moskvě zadržely francouzského občana, kterého podezírají ze shromažďování údajů o ruských vojenských aktivitách. Podle francouzských médií se jedná o muže jménem Laurent Vinatier, který je poradcem švýcarské neziskové organizace Centrum pro humanitární dialog.

Státní agentuře TASS to sdělil Vyšetřovací výbor, který se zabývá závažnými trestnými činy. Podle něj bylo proti Francouzi zahájeno trestní řízení pro porušení ruského zákona o „zahraničních agentech“.

„Moskevský Vyšetřovací výbor zahájil trestní řízení podle části 3 článku 330.1 trestního zákoníku Ruské federace (vyhýbání se povinnostem stanoveným právními předpisy Ruské federace o zahraničních agentech),“ napsala agentura. Zmíněná část zákona trestá ty, kteří se neregistrují jako „zahraniční agenti“ a podílejí se na „cíleném sběru informací v oblasti vojenských nebo vojensko-technických aktivit Ruské federace“.

„Takové informace, pokud jsou získány ze zahraničních zdrojů, mohou být použity proti bezpečnosti státu,“ uvedl Vyšetřovací výbor podle Reuters s tím, že muž opakovaně navštěvoval Rusko po dobu několika let a scházel se s nejmenovanými ruskými občany.

„Zadržený je Laurent Vinatier, narozen v roce 1976, je konzultantem švýcarského Centra pro humanitární dialog, který se zabývá euroasijskými otázkami po převratu na Ukrajině v únoru 2014,“ citovala agentura TASS nejmenovaného úředníka s tím, že dříve se Vinatier věnoval konfliktu v Čečensku. Francouzskému občanovi na základě dnešních obvinění hrozí až pět let vězení.

Krátký videozáznam, který Vyšetřovací výbor zveřejnil a který se šíří na sociálních sítích, ukazuje muže v džínách a černé košili, kterého v restauraci zadrželi příslušníci bezpečnostních složek s maskami na obličeji, eskortovali ho do dodávky a poté ho odvedli do budovy. Obličej podezřelého byl rozmazaný.

K zatčení Vinatiera došlo den poté, co francouzské úřady uvedly, že zatkly 26letého muže z východoukrajinského Donbasu pro podezření z pokusu o výrobu výbušnin a plánování násilného činu. Seznam Zprávy o tom informovaly zde.

Související témata:

Doporučované