Hlavní obsah

V Mexiku zemřel první člověk nakažený podtypem ptačí chřipky H5N2

Foto: Shutterstock.com

V zemi zachytili nákazu virem na některých drůbežích farmách. Ilustrační foto.

Podobné infekce se někdy mohou přenést ze zvířat na člověka. Muž měl další zdravotní problémy, které ho pravděpodobně učinily zranitelným. Před onemocněním ptačí chřipkou byl několik týdnů upoután na lůžko s horečkou a dušností.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Mexiku zemřel první člověk, u něhož testy ukázaly nákazu podtypem ptačí chřipky H5N2.

Není jasné, jak se 59letý muž nakazil, ačkoli v zemi byly zaznamenány případy nákazy na některých drůbežích farmách, napsal web BBC.

Úřady uklidňují, že širší veřejnosti nehrozí žádné riziko a nikdo z mužových blízkých kontaktů se virem nenakazil. Informovaly rovněž, že neexistují žádné důkazy, že by se virus mohl začít šířit mezi lidmi a způsobit epidemii.

Světová zdravotnická organizace (WHO) a další instituce však kmeny chřipky, jako je tento, které by mohly mít potenciál zmutovat a stát se hrozbou, preventivně monitorují.

„Rychlá následná opatření u zdravotníků a rodinných příslušníků, kteří byli v kontaktu s nakaženým pacientem, poskytují jistotu, že se v současné době jedná o ojedinělý případ,“ řekl v reakci na zprávy z Mexika profesor Ian Brown, vedoucí skupiny pro ptačí virologii v britském Pirbrightově institutu.

Typů či kmenů ptačí chřipky existuje mnoho. Kromě ptáků se jí mohou nakazit i někteří volně žijící savci - například tuleni, vydry, divocí psi a lišky. Případy se čas od času objevují i u lidí a pacienti se obvykle uzdraví.

Jeden z typů ptačí chřipky, nazývaný H5N1, se již několik týdnů šíří mezi stády dojnic ve Spojených státech, přičemž byl zaznamenán malý počet případů u lidí.

Velká Británie se naopak nedávno prohlásila za zemi prostou ptačí chřipky poté, co nezaznamenala žádné nové případy H5N1, a to po výskytu ohnisek u drůbeže a jiných ptáků chovaných v zajetí.

Související témata:
Ptačí chřipka - Virus H5N2

Doporučované