Hlavní obsah

V Londýně hořel slavný palác s galerií Somerset House

Foto: Profimedia.cz

Hořící Somerset House.

aktualizováno •

S požárem v Londýně bojuje stovka hasičů. Příčina je doposud neznámá. Hasičům se večer podařilo dostat plameny pod kontrolu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Okolo stovky hasičů se potýkala s požárem v galerii Somerset House, která se nachází v centru Londýna, informuje server The Guardian. Ze střechy bývalého honosného sídla na ulici Strand se kouřilo.

Londýnští hasiči uvedli, že k hašení požáru bylo nasazeno deset hasičských vozů. Dále uvedli, že na místě se nachází „okolo stovky“ hasičů. Večer se jim podařilo dostat požár pod kontrolu, podle zastupující komisařky londýnských hasičů Keeley Fosterové zůstanou posádky na místě preventivně až do neděle.

Mluvčí jednotky uvedl, že „na místo byly vyslány dva ze 32metrových žebříků brigády, aby podpořily hasičské operace. Doprava v okolí byla v průběhu zásahu posádek omezena. Řídicí důstojníci jednotky přijali více než 10 hlášení o požáru, přičemž první bylo přijato v 11:59 hodin. Na místě zasahují posádky ze Soho, Dowgate, Islingtonu a okolních hasičských stanic.“ Zásah trval do 19:51 našeho času.

Dle mluvčího jednotky je příčina požáru zatím neznámá.

V paláci sídlí mimo jiné umělecké centrum, v němž se měl v sobotu konat den breakdance, uvedla agentura ČTK. „Somerset House je v současné době uzavřen kvůli požáru, který vypukl v jedné malé části budovy. Všichni zaměstnanci i veřejnost jsou v bezpečí a areál je uzavřen,“ uvedl oficiální profil komplexu na síti X.

V severním křídle sídlí galerie Courtauld Gallery, kde se vystavují obrazy starých i moderních mistrů, včetně Petera Paula Rubense, Édouarda Maneta nebo Claudea Moneta. Do její sbírky patří i autoportrét Vincenta van Gogha s obvázaným uchem. Ředitel organizace, která budovu spravuje, sdělil BBC, že požár vypukl v západním křídle paláce, kde se žádná umělecká díla nenacházejí.

Somerset House se nachází na nábřeží Temže na jižní straně ulice Strand v obvodu Westminster. Hlavní neoklasicistní část budovy pochází z let 1776 až 1796 a jejím autorem byl architekt William Chambers. Později byla přistavěna viktoriánská křídla.

Jde také o populární filmařskou lokaci. Budova si zahrála například ve dvou bondovských filmech Zlaté oko z roku 1995 a Zítřek nikdy neumírá z roku 1997.

Aktualizace: do článku jsme doplnili informaci o uhašení požáru

Související témata:

Doporučované