Hlavní obsah

V Indonésii zatkli exstarostku, kterou mají Filipínci za čínskou špionku

Foto: AFP PHOTO / SENATE OF THE PHILIPPINES, Profimedia.cz

Alice Guo na snímku z června 2024.

Alice Guo čelí obvinění z krytí online kasin, která byla zástěrkou pro podvodná centra a obchodníky s lidmi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Indonésii zatkli bývalou filipínskou starostku, která čelí obvinění ze špionáže pro Čínu a od července byla na útěku. Informoval o tom server britské veřejnoprávní BBC.

Alice Guo podle dostupných zpráv prchala přes čtyři země. Prezident Ferdinand Marcos mladší uvedl, že ve středu bude letecky přepravena zpět na Filipíny. Její zatčení označil za varování pro ty, „kteří se snaží vyhnout spravedlnosti“.

Úřady Guo viní z krytí online kasin, která byla v Bambanu, „ospalém městečku chovatelů prasat“, zástěrkou pro podvodná centra a obchodníky s lidmi, napsala BBC. Politička obvinění odmítá.

Čtyřiatřicetiletá Guo vyrůstala na rodinné farmě s čínským otcem a filipínskou matkou. Poslanci, kteří vyšetřovali operace podvodného centra, uvedli, že otisky prstů bývalé starostky odpovídají Číňance jménem Guo Hua Ping. A obvinili ji, že je špionkou, která kryje zločinecké gangy.

Připomeňme, že Manila a Peking se dlouhodobě přou o území v Jihočínském moři. Čína se k obviněním vzneseným vůči Guo nevyjádřila.

Doporučované