Hlavní obsah

V Evropě se schyluje k úbytku heroinu. Rozmáhají se ještě horší drogy

Foto: Shutterstock.com

Syntetické opioidy způsobily v několika zemích EU otravy nebo úmrtí. Ilustrační foto.

Syntetické opioidy se často míchají s léky a jinými drogami nebo se někdy prodávají pod jinými názvy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Silné syntetické opioidy, které se masově vyrábějí v Číně, se přes Pobaltí dostávají do západní Evropy, pronikají na tamní trhy s heroinem a zabíjejí uživatele. Upozornil na to server Politico.eu s odkazem na aktuální zprávu Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA).

Zmíněné syntetické opioidy jsou silnější než heroin nebo fentanyl, který se v medicíně uplatňuje při zmírnění bolesti u onkologicky nemocných pacientů. V Lotyšsku a Estonsku způsobily syntetické drogy téměř 100 úmrtí a ve Francii nebo Irsku přispěly k mnoha předávkováním.

Mezi skupinu zmíněných syntetických opioidů se řadí například tzv. nitazeny.„Nitazeny se někdy prodávají jako „syntetický heroin“ a byly odhaleny ve falešných lécích na drogovém trhu,“ uvádí se ve zprávě. Mohou způsobit během krátké doby četné otravy, upozorňuje EMCDDA.

Právě zmíněné nitazeny byly v Evropě nejvíce hlášeny do systému včasného varování EU (EWRS). Jde o „rychle se vyvíjející drogový trh, na němž jsou široce dostupné zavedené nelegální drogy a stále se objevují nové silné syntetické látky,“ uvedl ve zprávě ředitel EMCDDA Alexis Goosdeel. Zdůraznil také, že rozšířené užívání více látek najednou způsobuje řadu zdravotních rizik.

Přítomnost syntetických opioidů se řeší také v USA, kde především fentanyl zabil v loňském roce přibližně 75 000 lidí. Server Politico také upozorňuje na to, že v USA se z léků proti bolesti přechází na heroin a následně syntetické opioidy. To podle serveru Politico vyvolalo obavy z podobného procesu v Evropě.

Většina heroinu konzumovaného v Evropě pochází z Afghánistánu, kde Tálibán v dubnu 2022 vyhlásil zákaz pěstování máku a výroby opia, uvedla ČTK. Podle serveru Politico představuje Afghánistán devět desetin světové nabídky, což by mohlo v budoucnosti znamenat možný nedostatek heroinu v Evropě. Podle EMCDDA by se tento scénář mohl naplnit koncem roku 2024 či 2025, přičemž podle agentury by bylo rozumné se na něj připravit.

Související témata:

Doporučované