Hlavní obsah

V Černém moři vzplály ropné plošiny, které loni osvobodila ukrajinská rozvědka

Bez komentáře: V loňském roce se podařilo ukrajinským jednotkám vojenské rozvědky obsadit všechny těžební věže dříve okupované Ruskem. Po začátku invaze na Ukrajinu je Moskva využívala k vojenským účelům, mj. jako přistávací plochu pro vrtulníky nebo k rozmístění radarů.Video: telegram/DIUkraine

Tři ropné plošiny nedaleko Krymu, které Rusko během války využívalo k vojenským účelům a následně je osvobodila ukrajinská armáda, hoří.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

O požáru na plošinách na těžbu ropy a zemního plynu v blízkosti Krymu známé jako „Bojkovy věže“ píše například ukrajinská agentura Unian či servery HromadskeSuspilne. Odkazují se na satelitní snímky, jež zveřejnil na svém účtu analytik MT Anderson, který se specializuje na shromažďování, analýzu a ověřování informací z veřejně dostupných zdrojů.

Rusko plošiny dobylo už v roce 2015, tedy rok po protiprávní anexi Krymu. Po začátku invaze na Ukrajinu je využívalo k vojenským účelům, mj. jako přistávací plochu pro vrtulníky nebo k rozmístění radarů.

Na konci léta loňského roku provedla vojenská rozvědka operaci za účelem obsadit plošiny a zničit ruská zařízení. Na sociální síti Telegram se později objevily záběry, které ukazovaly, jak se ukrajinské síly k plošinám přiblížily a zaujaly na nich pozice.

„Je to jedna z nejextrémnějších operací, které jsme od roku 1991 v Černém moři a na legálním území Ukrajiny provedli,“ říkal o akci nedalo Hadího ostrova major Viktor Torkotjuk v rozhovoru pro server Ukrajinska pravda. Detaily ale tehdy neprozradil.

Plošiny získaly svou přezdívku po někdejším ukrajinském ministrovi energetiky Juriji Bojkovi z dob prezidenta Viktora Janukovyče. Manažeři, které dosadil do čela podniku Naftogaz, za ně totiž zaplatili dvojnásobek reálné hodnoty, uvedl například server The New Voice of Ukraine.

Doporučované