Hlavní obsah

V Brazílii přibývá konfliktů o půdu. Ozbrojení muži zaútočili na domorodce

Foto: Profimedia.cz

Domorodí obyvatelé Brazílie protestují proti násilí, jež vůči nim páchají farmáři. Ilustrační snímek je z protestů ze září 2022.

Brazilské ministerstvo pro záležitosti původních obyvatel uvedlo, že pět z jedenácti lidí zraněných o víkendu bylo převezeno do nemocnice, kde jim byla ošetřena zranění způsobená střelbou a gumovými projektily.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ozbrojení muži napadli o víkendu původní obyvatele, kteří v brazilském zemědělském státě Mato Grosso do Sul získávají zpět půdu, a jedenáct z nich zranili. Zprávu zveřejnili vládní představitelé a skupina bojující za práva s tím, že útočníky podporovali farmáři v nákladních autech a traktorech. Informovala o tom agentura Reuters.

„Lidé (kmene) Guarani-Kaiowa znovu získávají půdu na území Panambi-Lagoa Rica,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení. K násilí podle něj přispěla nejistá právní situace kolem nároků domorodých obyvatel na půdu. Policie dále informovala, že farmáři v neděli večer přetrhli lano, které skupina původních obyvatel postavila na označení pozemků, na něž si činí nárok, a zapálili jejich stany.

Poslední násilnosti vypukly dva dny před schůzí soudců Nejvyššího soudu a zákonodárců, kteří měli urovnat rozpory ohledně kontroverzního zákona omezujícího nároky původních obyvatel na půdu.

S tím, jak se brazilská zemědělská hranice posunula směrem k Amazonii, především kvůli pěstování sóji na vývoz nebo chovu dobytka na výrobu hovězího masa, množí se spory o půdu, na kterou si dělají nároky původní obyvatelé. Násilné spory jsou stále častější. Necelá polovina z 1,6 milionu původních obyvatel Brazílie žije na přibližně 13 procentech rozlohy země.

Ministerstvo ve svém prohlášení uvedlo, že „nestabilita vytvořená pro nároky na půdu způsobuje nejen právní nejistotu pro domorodé obyvatelstvo, ale také otevírá dveře násilným činům, při nichž jsou právě oni hlavními oběťmi“.

Doporučované