Hlavní obsah

V Botswaně našli půlkilový diamant. Je největší za 119 let

Foto: Instagram @lucaradiamond

Nově nalezený diamant v porovnání s předměty běžného užití.

Téměř půlkilový obr sice za největším nalezeným diamantem v historii značně zaostává, ten byl ovšem rozřezán na devět samostatných kamenů. V současné době je proto nově objevený minerál vůbec největším.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Botswaně byl nalezen druhý největší diamant v dějinách. Minerál váží 2492 karátů, což je v přepočtu 498,4 gramu. Důl, kde těžaři kámen našli, vlastní kanadské společnosti Lucara Diamond.

Největší diamant, který kdy lidské oko spatřilo, je 3106 karátů vážící Cullinanův diamant, jehož nález se datuje do roku 1905 do Jižní Afriky. Následně byl zpracován na devět samostatných kamenů, z nichž některé se staly součástí britských korunovačních klenotů.

Nový diamant je proto v tuto chvíli největším objeveným kusem. Botswanská vláda rovněž uvedla, že se jedná o největší diamant, který byl kdy objeven v tomto jihoafrickém státě. Stalo se tak v dole Karowe, asi 500 km severně od hlavního města Botswany Gaborone.

„Jsme nadšeni nálezem tohoto mimořádného diamantu,“ uvedl podle BBC šéf společnosti Lucara William Lamb.

Botswana je jedním z největších světových producentů diamantů, na celosvětové produkci se podílí zhruba pětinou. Tamní vláda navíc minulý měsíc navrhla zákon, podle kterého budou muset společnosti po udělení licence na těžbu prodat 24procentní podíl místním firmám, pokud vláda nevyužije možnosti stát se akcionářem.

Společnost Lucara Diamond neuvedla podrobnosti o kvalitě kamene ani o jeho hodnotě, pouze, že byl objeven pomocí rentgenové technologie Mega Diamond Recovery. Ta se využívá od roku 2017 a slouží k odhalení a uchování diamantů vysoké hodnoty tak, aby se nerozbily při drcení rudy.

Související témata:

Doporučované