Hlavní obsah

V Bejrútu zněly v noci výbuchy, na severu Libanonu byl zabit předák Hamásu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Explozím v Bejrútu předcházely výzvy Izraele, aby obyvatelé danou oblast opustili. Podle Hizballáhu se izraelští vojáci na jihu pokusili proniknout k obci na libanonské straně hranice.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na jižním předměstí libanonského hlavního města Bejrútu byla v sobotu brzy ráno slyšet série výbuchů, informovala agentura AFP. Explozím předcházely výzvy izraelské armády, aby se obyvatelé z dané oblasti evakuovali. Libanonské šíitské hnutí Hizballáh mezitím oznámilo, že bojuje s izraelskými jednotkami na jihu Libanonu. Teroristické hnutí Hamás informovalo o útoku poblíž Tripolisu na severu Libanonu, při němž zemřel jeden z lídrů jejich ozbrojeného křídla. Izraelské střely podle zpravodaje stanice Al-Džazíra dopadly také do bezprostřední blízkosti bejrútského mezinárodního letiště Rafíka Harírího.

Izraelci v posledních dnech intenzivně bombardují cíle Hizballáhu napříč Libanonem a u hranic na jihu vedou pozemní útoky. Opakovaně při tom svými nálety cílí na dříve hustě osídlené jižní předměstí Bejrútu.

Podle AFP i dalších médií se po nových explozích nad oblastí v noci na sobotu vznášel kouř. Následky úderů nebyly ihned jasné, izraelská armáda předtím zveřejnila sérii výzev k evakuaci, v nichž avizovala útoky proti cílům Hizballáhu „v blízké budoucnosti“. Po útocích izraelská armáda vydala další výzvu, aby se evakuovaní zatím do oblasti nevraceli. V arabštině varovala před dalšími útoky, píše BBC.

Hizballáh

Jakými vojenskými kapacitami disponuje Hizballáh?

Jak si Hizballáh udržuje v Libanonu politický i společenský vliv?

Kdo další patří do íránské osy odporu, která se rozprostírá na celém Blízkém východě?

Militantní hnutí, které je s Izraelem v konfliktu po desetiletí, v sobotu brzy ráno uvedlo, že izraelští vojáci se na jihu Libanonu pokusili proniknout k obci na libanonské straně hranice. Boje na místě pokračují, uvedl Hizballáh. Také oznámil, že vypálil rakety na izraelské vojáky na severu Izraele a v jedné obci na jihu Libanonu.

Podle televize Al-Džazíra Izraelci provedli také útok dronem na palestinský uprchlický tábor na severu Libanonu. Teroristické hnutí Hamás záhy uvedlo, že úder zabil jednoho z lídrů ozbrojeného křídla organizace jménem Saíd Atalláh a spolu s ním i jeho ženu a dvě dcery. Izrael se k věci ihned nevyjádřil, napsala agentura Reuters. Agentury zdůrazňují, že dosud se izraelské údery soustředily na jih Libanonu a tento útok byl první na sever území.

Izraelská armáda v sobotu uvedla, že útok v noci na pátek směřoval na velitelství Hizballáhu v mešitě sousedící s nemocnicí na jihu Libanonu. Útok byl podle Izraelců přesný, cílený a založený na informacích zpravodajců. Armáda uvedla, že před útokem obyvatele oblasti i okolních vesnic varovala prostřednictvím textových zpráv, píše server The Times of Israel.

Doporučované