Hlavní obsah

V Africe sílí epidemie opičích neštovic. CDC varuje před pandemií

Foto: Arif biswas, Shutterstock.com

V Demokratické republice Kongo zemřelo kvůli infekčnímu onemocnění 461 lidí. Ilustrační fotografie.

Kvůli epidemii opičích neštovic se Afrika ocitla na pokraji oficiálního stavu ohrožení veřejného zdraví. Případy nákazy registruje už 16 afrických zemí, celkem se letos nakazilo přes 15 tisíc lidí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vedoucí afrického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Jean Kaseya uvedl, že agentura pravděpodobně vyhlásí na celém kontinentu stav ohrožení veřejného zdraví v souvislosti s rostoucí epidemií opičích neštovic. Upozorňuje na to The Guardian. Africká unie už minulý týden schválila mimořádnou částku 10,4 milionu dolarů (zhruba 240 milionů korun) na podporu úsilí v boji proti epidemii tohoto infekčního onemocnění.

Vzhledem k tomu, že se nemoc šíří v řadě afrických zemí a počet nemocných narůstá, je podle vedoucího CDC nutné zahájit „aktivní spolupráci“ s členskými státy Africké unie, aby se zabránilo tomu, že se z epidemie stane „další pandemie“. „Jsme odhodláni mobilizovat zdroje a poskytnout technickou pomoc postiženým zemím s cílem zvládnout epidemii,“ řekl Kaseya.

Podle údajů prezentovaných na brífinku bylo v uplynulém týdnu na kontinentu hlášeno celkem 887 nových potvrzených a podezřelých případů opičích neštovic, čímž se celkový počet případů za letošní rok zvýšil na 15 132. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet případů zvýšil o 160 procent.

Celkem 16 afrických zemí už eviduje nakažené. Mezi nimi je i Demokratická republika Kongo, kde vědci v květnu zaznamenali novou mutaci, která se šíří rychleji. Opičími neštovicemi se tam nakazilo více než 90 procent obyvatel a během letošního roku si infekční onemocnění v zemi vyžádalo 461 životů. Nově se vyskytuje také v Burundi, Keni, Rwandě či Ugandě.

Mpox neboli opičí neštovice je virové onemocnění, které způsobuje bolestivé vyrážky a příznaky podobné chřipce, jako jsou bolesti hlavy a těla nebo horečka. Virus, který ji způsobuje, pochází ze stejné rodiny jako virus neštovic. Šíří se z člověka na člověka a ze zvířat na lidi přímým kontaktem.

Doporučované