Hlavní obsah

Útočník v chorvatském domově seniorů zabil šest lidí včetně své matky. Pak si objednal kávu

Foto: Profimedia.cz

Domov důchodců v chorvatském Daruvaru, kde při střelbě v pondělí zemřelo šest lidí.

Ve zdánlivě obyčejné pondělní ráno se poklidné městečko Daruvar, ležící 130 kilometrů od chorvatského hlavního města Záhřebu, ocitlo v chaosu. Při brutální střelbě v domově důchodců přišlo o život šest lidí.

Článek

51letý vysloužilý vojenský policista Krešimir P. vstoupil do domova důchodců v 10:10 hodin, ozbrojen pistolí. Na místě zabil pět lidí, mezi nimiž byla i jeho vlastní matka, jak potvrdil i premiér země Andrej Plenković. Šestá oběť podlehla zraněním později v nemocnici. Dalších šest zraněných bylo převezeno do nedalekých zdravotnických zařízení, informoval Balkan Insight.

Bezprostřední následky byly chaotické. Podle serveru Mojportal.hr Krešimir P. z místa činu utekl, ale byl krátce nato zadržen v místním baru. Svědci popisovali mrazivou scénu, kdy útočník nonšalantně položil zbraň na kavárenský stůl, objednal si kávu a číšnici se k vraždám přiznal.

Zatímco vyšetřování pokračuje a na oficiální závěry je příliš brzo, národ se snaží pochopit, jak k této tragédii došlo a co za tak hrůzným činem stálo. První indicie nicméně ukazují na možný spouštěč: telefonní hovor.

Ana Ivandekicová, majitelka domova, podle webu Večernji list pozdějšímu útočníkovi Krešimirovi připomněla dlužnou platbu za péči o jeho matku a řekla mu, že by měl na začátku příštího měsíce zaplatit. Jelikož důchod jeho matky na ubytování v domově nestačil, musel vojenský policista ve výslužbě zbytek doplácet ze svého důchodu.

V jednu chvíli pak Krešimir P. podle webu Sarajevo Times přišel za hasičskou zbrojnici a požádal místního domovníka, aby jeho a dalšího kamaráda odvezl z nedaleké vesnici Donji Daruvar, kde Krešimir P. žil, do města. Domovník odvětil, že to nejde, protože má práci. „Myslel jsem, že potřebuje do bankomatu nebo něco takového. Vůbec mě nenapadlo, že by měl v úmyslu něco takového udělat,“ řekl pro Sarajevo Times onen domovník.

Pod drobnohledem je přirozeně také útočníkova minulost. Policie totiž měla s vrahem co do činění dříve. Jak napsal Večernji list, ve vesnici Donji Daruvar „všichni věděli, že má zbraň vždy na dosah… a nikdo nic neudělal“. Místní obyvatelé popisují muže, který byl často opilý a agresivní výpady měl i v minulosti.

„Slyšel jsem, že také strčil pistoli do úst prodavačce. Ale nevím, jestli to nahlásila policii… před měsícem také praštil svého známého lahví od piva do hlavy, shodil ze schodů a přivodil mu těžká zranění,“ vzpomínal pro Večernji list jeden z místních.

Krešimir P. byl podle webu Mojportal.hr vojenským policistou do 30. června 2016, kdy byl na vlastní žádost čestně propuštěn ze služby. Po odchodu do důchodu Krešimir údajně trávil dny popíjením před místním obchodem v Donji Daruvar. Jeho matka skončila v domově důchodců po těžké mrtvici asi před deseti lety.

Související témata:

Doporučované