Hlavní obsah

Krajské volby

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
StranaHlasy
ČSSD+DOMOV
0
JIH 12
0
ODS+TOP 09+STO
0
ČSSD+ČiKR
0
SOCDEM+SproK+RH
0

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Belgická policie zneškodnila muže podezřelého z vraždy švédských fanoušků

Foto: Profimedia.cz

Místo útoku, kde střelec zabil dva švédské fotbalové fanoušky.

aktualizováno •

Belgická policie v bruselské čtvrti Schaerbeek zneškodila muže podezřelého z pondělní vraždy dvou švédských fotbalových fanoušků, píší belgická média. Kvůli útoku byl předčasně ukončen večerní fotbalový zápas Belgie se Švédskem.

Článek

Po střelbě v centrální části Bruselu zemřeli v pondělí večer nejméně dva lidé. Útočník, který po nich pálil na ulici, podle belgických médií vykřikoval islamistická hesla. Po střelbě se mu podařilo zmizet a belgická policie zahájila rozsáhlou operaci s cílem vraha co nejdříve dopadnout.

To se podle zpravodajského serveru RTBF podařilo v úterý ráno, kdy byl útočník „zneškodněn“ v bruselské čtvrti Schaerbeek poblíž svého bydliště. Nedaleko zdejšího nádraží na ulici Huart Hamoir byl podle úřadů předtím nalezen skútr, který střelec zřejmě při útoku použil.

Podle BBC a místních médií policisté hledaného muže našli v kavárně a zastřelili ho. Informace o jeho stavu ale byly dlouho nejasné a média postupně přicházela s jinými verzemi. Úřady jeho smrt zatím neoznámily.

Belgická prokuratura incident potvrdila, ale uvedla, že zatím nemůže potvrdit, zda byl muž útočníkem.

Oběťmi střelce jsou dva švédští fotbaloví fanoušci. Podle premiéra Alexandra De Crooa je čin spojený s terorismem, úřady zvýšily stupeň varování před terorismem. Zároveň byl kvůli útoku předčasně ukončen večerní fotbalový zápas Belgie se Švédskem.

Vyšetřování se ujala federální prokuratura zabývající se teroristickými činy, uvedla agentura AFP. Belgie zvýšila stupeň varování před terorismem, napsal web Sudinfo.be. V Bruselu tak podle agentury AP nyní platí nejvyšší stupeň varování před terorismem, pro zbytek země pak druhý nejvyšší.

„Právě jsem vyjádřil upřímnou soustrast švédskému premiérovi po dnešním večerním hrozivém útoku na švédské občany v Bruselu… Jako blízcí partneři bojujeme proti terorismu společně,“ uvedl De Croo na síti X. Francouzský prezident Emmanuel Macron označil útok za čin islámského terorismu a podle AFP hovořil o Evropě čelící „otřesům“. Švédský ministr spravedlnosti Gunnar Stromer mluvil podle agentury Reuters o hrozné zprávě a dodal, že Stockholm intenzivně zjišťuje podrobnosti. Útok odsoudila i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Belgická prokuratura sdělila, že nic nenaznačuje, že by dnešní útok souvisel s aktuální situací v Izraeli. Izraelské síly podnikají nálety na Pásmo Gazy po rozsáhlém útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael.

Střelba se podle médií ozvala kolem 19:15 SELČ u náměstí Sainctelette, nacházejícího se asi kilometr severně od historického centra belgické metropole. Média s odvoláním na záběry z videa poskytnutého svědkem události uvádějí, že muž v oranžové vestě a helmě nejprve vypálil na člověka ve vstupním prostoru jedné z budov a pak střílel na lidi jedoucí v taxi. Podle svědků webu Sudinfo.be při činu vykřikoval heslo Alláhu akbar (arabsky Bůh je velký). Poté ujel na motorce. Portál později s odvoláním na své zdroje napsal, že útočníka policie znala a vedla jej na seznamu potenciálních radikálů.

Mrtvými jsou dva švédští fotbaloví fanoušci, kteří do Bruselu přijeli na kvalifikační zápas svého týmu s Belgií o postup na mistrovství Evropy. Podle švédské televize TV6 o přestávce zápasu švédští fotbalisté oznámili, že už do druhého poločasu nenastoupí, a belgický tým s tím souhlasil.

Aktualizace: Upřesnili jsme informace o stavu hledaného muže, belgická média střídavě uváděla, že je po smrti a těžce zraněný v nemocnici.

Související témata:

Doporučované