Hlavní obsah

Útočník postřelil šípem policistu před izraelskou ambasádou v Bělehradě

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Velvyslanectví je uzavřeno, v budově v čase útoku nikdo nebyl a žádný zaměstnanec ambasády není zraněn (ilustrační snímek).

Srbský policista byl před izraelskou ambasádou postřelen do krku. Podle ministerstva vnitra Dačiče se jednalo o teroristický čin. Osoby, které za ním údajně stojí, registrují bezpečnostní složky, útočník je po smrti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Srbského policistu, který měl na starosti ostrahu izraelské ambasády v Bělehradu, zasáhl v sobotu dopoledne šípem do krku neznámý muž s kuší. Napadený policista útočníka zastřelil. Policistu později při vědomí převezli do zdravotnického zařízení k operaci. Motivy a okolnosti činu se podle srbských médií vyšetřují, úřady hovoří o teroristickém útoku.

Podle srbského ministra vnitra Ivici Dačiče policista „použil zbraň v sebeobraně, na útočníka vystřelil a ten pak na následky zranění zemřel“.

„Všechny okolnosti útoku a možné motivy se vyšetřují,“ uvedl Dačić. Po návštěvě zraněného policisty pak řekl, že šlo o teroristický čin a útok na ambasádu a na celé Srbsko. Dodal, že za činem stojí osoby, o kterých bezpečnostní složky vědí. Jde o wahhábistické hnutí, jde o konvertity, kteří přestoupili z pravoslavné víry na islám, řekl Dačič a dodal, že několik osob bylo zatčeno.

Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí podle agentury AP uvedl, že „dnes došlo k pokusu o teroristický útok v blízkosti izraelského velvyslanectví v Bělehradě“. Mluvčí připojil, že velvyslanectví je uzavřeno, v budově v čase útoku nikdo nebyl a žádný zaměstnanec ambasády není zraněn.

Izraelské velvyslanectví se nachází v luxusní bělehradské čtvrti. Střeží je elitní policejní jednotka vyzbrojená automatickými zbraněmi. Srbsko udržuje úzké vztahy s Izraelem i v době jeho vojenského zásahu v Gaze.

Podle serveru srbského listu Blic byl útočník holohlavý, měl plnovous a u sebe kuchyňský nůž. Policistu údajně nejdříve oslovil a ptal se ho na cestu. Po deseti minutách se vrátil a vystřelil na něj kuší.

Doporučované